Pågående verksamheter
Lerums kommun arbetar med olika verksamheter för att hjälpa nyanlända personer att snabbare få jobb eller att börja studera.
Samhällsorientering
Samhällsorientering är en utbildning som erbjuds till dig som är nyanländ i Sverige. Utbildningen ger dig basinformation om det svenska samhället på ditt eget språk. Att bilda familj och leva med barn i Sverige är ett av de åtta teman som tas upp i utbildningen.
Information om Sverige
Information om Sverige ger vi till dig som är nyanländ i Sverige. Informationen inkluderar svenska lagar och regler, traditioner, grundläggande samhällskunskap, myndigheter i Sverige, med mera. Informationen får du oftast under den första månaden som du befinner dig i Lerum.
Introduktion till ekonomi och bank
Du får information om budget, försörjning under etableringsperioden, samt praktisk hjälp som hur du öppnar bankkonto, betalar räkningar, skaffar abonnemang, använder BankID och swish med mera. Du som nyanländ får också en pärm som innehåller den viktiga information som du behöver för att klara dig i vardagen.
Hälsoinformation
Hälsoinformation är avsedd för att du som nybliven kommuninvånare ska kunna orientera dig i sjukvården. Du ska få veta vart du ska vända dig i olika situationer och bli medveten om egenvård och hur du lever hälsosamt. Innehållet är baserat på den hälsoinformation som VGR tidigare har gett i projektet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända.
Kompetenscentrum
Kompetenscentrum har öppet med drop-in för dig som har frågor kring hur du söker jobb och vilka jobb och utbildningar som finns. På plats finns personer från enheten för mottagande och integration, SFI och arbetsmarknadsenheten. På måndagar finns även studie- och yrkesvägledare där.
Öppettider och adress för Kompetenscentrum
- Måndag klockan 15-17
- Besöksadress: Brobacken 2C, våning 2, ingång på baksidan av huset
Helhetslyftet
Helhetslyftet erbjuder insatser för tredjelandsmedborgare för att stärka språkutveckling i svenska, förbereda för inträde på arbetsmarknaden och öka känslan av delaktighet i samhället.
Projektet drivs av vuxenutbildningen i samverkan med arbetsmarknadsenheten och enheten för mottagande och integration.
Senast uppdaterad: