Till dig som nyanländ
Här hittar du information och stöd till dig som nyanländ i Sverige.
Massflyktsdirektiv
För dig som flyttat till Lerum från Ukraina gäller EU:s förlängda massflyktsdirektiv till och med 4 mars 2026. Det innebär att du som har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet uppfyller kraven för att bli folkbokförd.
Det gäller främst dig som vistats i Sverige i två år och planerar att fortsätta bo i Sverige minst ett år till. Att vara folkbokförd innebär att du är registrerad som bosatt i Sverige och får ett personnummer.
Kontakta enheten för mottagande och integration
Om du har frågor kan du kontakta enheten för mottagande och integration via vårt kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Besöksadress: Bagges torg, Brobacken 1
Det är viktigt att du tar med dig beslutet från Skatteverket som visar att du är folkbokförd och har personnummer, eller att du talar om det när du ringer.
Så fungerar Sverige
Vi har samlat information på flera olika språk om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning. Det finns information om dina rättigheter och om de myndigheter du kommer i kontakt med under din första tid i Sverige.
Samhällsorientering
Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur samhället är organiserat. Det handlar om vardagsliv, arbete, utbildning, bostad, hälsa och sjukvård och barn och familj.
Arbete
Arbetsförmedlingen erbjuder stöd till dig som är ny i Sverige för att du ska kunna få ett arbete och komma in i det svenska samhället. Kommunen stöttar också nyanlända med att komma ut i arbete genom olika projekt och verksamheter.
Etablera dig på arbetsmarknaden
Du som är nyanländ erbjuds delta i ett program på Arbetsförmedlingen som kallas för Etableringsprogrammet. Etableringsprogrammet är ett stöd i form av aktiviteter och utbildningar för vissa nyanlända. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning.
Etableringsprogrammet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utbildning
Utbildning för barn och unga
Om du har barn som ska börja i grundskolan eller gymnasiet så ska du vända dig till Start Lerum. På Start Lerum får du en genomgång av hälsa och kunskapsnivå för att du på bästa sätt ska kunna komma in i skolan.
För barn som är under sex år finns möjlighet att få plats inom barnomsorg. Du som förälder behöver då göra en ansökan om förskoleplats.
Utbildning för vuxna
För dig som vuxen finns Studieförbundet Vuxenskolan som erbjuder flera olika typer av utbildningar.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: