Mottagande
Du som är nyanländ i Lerums kommun har möjlighet att få stöd och information för att kunna etablera dig i kommunen. Som nyanländ i Sverige har du haft uppehållstillstånd i mindre än två år.
Kommunens roll
Kommunen arbetar för att nyanlända personer blir inkluderade i vårt samhälle. Arbetet görs under de två första åren som personen är bosatt i kommunen. Kommunen kan hjälpa till med information om samhället och olika samhällsaktörer och myndigheter. Du kan också få information om vad du som nyanländ behöver tänka på för att kunna börja din etablering. Det gäller både för vuxna och barn. Utöver det erbjuder kommunen en kurs om det svenska samhället. Den kursen heter Samhällsorientering.
Bosättning
Sveriges kommuner har fått ansvar att ansvara för bosättning av vissa nyanlända personer. Detta bestämdes 2016 av en ny lag som kallas för Bosättningslagen.
Arbete, studier och försörjning
En nyanländ person som saknar försörjning kan, i en övergångsperiod, ha rätt till ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj. Ekonomiskt bistånd består av försörjningsstöd och bistånd till livsföringen i övrigt. Regler om ekonomiskt bistånd finns i socialtjänstlagen. Var och en är i första hand skyldig att själv försörja sig och sin familj.
Nyanlända personer erbjuds delta i ett program på Arbetsförmedlingen som kallas för Etableringsprogrammet. Etableringsprogrammet är ett stöd i form av aktiviteter och utbildningar för vissa nyanlända invandrare. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning.
Kommunen har enligt lag ansvar att erbjuda samhällsorientering till vissa nyanlända invandrare. Lagen gäller för dig som har fyllt 18 år men inte 65 år, är folkbokförd i en kommun och har beviljats uppehållstillstånd som flykting, familjemedlem eller anhörig. Lerums kommun har avtal med Göteborgs stad.
Flykting enligt massflyktsdirektivet
Flyktingar som kommit till Lerum från Ukraina har andra förutsättningar än de övriga flyktingar som kommunen tar emot. En person som erhåller uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har samma rättigheter och möjligheter som en asylsökande, undantaget att de har möjlighet att få en boendeplats anvisad till en kommun.
Senast uppdaterad: