Som nyanländ i Lerums kommun har du rätt till samhällsorientering på ditt eget modersmål om du är mellan 18–64 år gammal och flyttar in från ett land utanför EU.
Syftet med samhällsorienteringen är att underlätta nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet. Samhällsorienteringen ska ge en grundläggande förståelse för det svenska samhället. Målet är att deltagarna utvecklar kunskap om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna, om den enskildes rättigheter och skyldigheter i övrigt, om hur samhället är organiserat och om praktiskt vardagsliv. Utbildningen ska också lägga en grund för fortsatt kunskapsinhämtande. Kursen hålls av Göteborgs stad.
Samhällsorientering ger basinformation om det svenska samhället. Det görs på personens egna språk. Ett av de teman som tas upp i utbildningen är information om att bilda familj och leva med barn i Sverige.
Förutom den utbildningen erbjuds nya lerumsbor som är föräldrar en föräldrastödutbildning på hemmaplan. Föräldrarna träffas sju gånger under utbildningens gång. Här används materialet Föräldrar i nytt land. Föräldrastödsutbildningen startade i Lerum under oktober 2019. De har hittills kunnat erbjudas på arabiska.
Enheten för mottagande och integration har en utökad samhällsorientering för de nyanlända personer som bosätter sig i kommunen. Denna innehåller:
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se