Hjälp och stöd vid beroende
Här hittar du information om hjälp och stöd vid beroende av alkohol, narkotika, tabletter eller spel. Både för dig som själv är i missbruk och för dig som är orolig för någon närstående.
Socialmedicinsk mottagning
Den socialmedicinska mottagningen i Lerum är ett samarbete mellan Lerums och Alingsås kommuner och Västra Götalandsregionen. Mottagningen finns för dig som har psykisk ohälsa och som har ett beroende av alkohol, droger eller beroendeframkallande läkemedel.
Socialmedicinsk mottagning är en verksamhet med integrerade insatser från socialtjänst, primärvård och psykiatrin. De socialmedicinska mottagningarna vänder sig till vuxna personer över 18 år, som är i behov av både kommunens och regionens resurser samtidigt. På mottagningen arbetar sjuksköterska och socionom i ett team. Den socialmedicinska mottagningen finns på Stationsvägen 10 i Lerum.
Mottagningen i Lerum har telefontid:
- Måndag och onsdag klockan 08.30–15.
- Fredag klockan 08.30–11.30.
För att komma i kontakt med mottagningen kan du ringa direkt eller via kommunens kundcenter KomIn.
Vuxenenheten
Vuxenenheten består av socialsekreterare som utreder ansökan om stöd, behandling och anmälan om beroende, risk- och missbruk. På enheten arbetar även behandlare i vår öppenvård, beroendemottagningen.
Vi som arbetar här har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte kan lämna ut eller få information om dig om du inte samtycker till det.
Om du vill komma i kontakt med vuxenenheten kan du kontakta kundcenter KomIn så kopplar de dig rätt. Besöksadress för vuxenenheten är Stationsvägen 10 i Lerum.
Ansökan
Vill du själv ansöka om att få hjälp och behandling för ditt beroende kan du kontakta kommunens kundcenter KomIn. De kopplar dig vidare till vuxenenheten där du får prata med en socialsekreterare under deras jourtid.
När du ansökt får du komma på ett första samtal. På det samtalet planeras din utredning tillsammans med en socialsekreterare på vuxenenheten. En utredning innebär en översyn över dina behov av hjälp och stöd.
Om du känner oro för att en närstående eller anhörig har missbruksproblem kan du vända dig till kommunens kundcenter KomIn och lämna en orosanmälan. Du får då prata med en socialsekreterare på vuxenenheten. Du kan som anhörig även välja att vara anonym.
Stöd för dig som är anhörig
Du som anhörig till någon med beroendeproblematik kan också behöva stöd. Du kontaktar då kommunens kundcenter KomIn och ber att få bli kopplad till vuxenenheten.
Beroendemottagning
Den som är i behov av hjälp kan efter kontakt med socialsekreterare erbjudas stödsamtal, drogtester och behandling i kommunens öppenvårdsverksamhet på Beroendemottagningen. På Beroendemottagningen har vi inga sjukvårdande insatser. Alla samtal är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt.
För drogtest eller utandningsprov
Drogtest och utandningsprov görs på beroendemottagningen. För att få lämna drogtest och utandningsprov behöver du ta kontakt med en socialsekreterare.
Tider för kommunens drogtest och utandningsprov:
- Måndag, klockan 16–17
- Torsdag, klockan 8.30–9.30.
Jourtider att lämna ansökan eller göra anmälan
Vill du ansöka om stöd eller lämna en orosanmälan kan du göra det via kommunens kundcenter KomIn. De kopplar dig vidare till vuxenheten för kommunen.
Vuxenenheten är öppen:
- Måndag, klockan 13–18
- Tisdag, klockan 13–16.30
- Onsdag, klockan 13–16.30
- Torsdag, klockan 13-16.30
- Fredag, klockan 13–15.
Du också lämna ansökan eller anmälan till vuxenenheten via receptionen på Stationsvägen 10 i Lerum.
Socialjouren kvällar och helger
Socialkontoret i Lerum har inte öppet på kvällar och helger. Behöver du hjälp de tiderna kan du ta kontakt med socialjouren i Göteborg.
Stödboende Kvikulla
Kvikulla stödboende är ett drogfritt och nyktert boende. Syftet med boendet är att stötta personer ut ur missbruk och psykisk ohälsa. Målet är att ge stöd som ger personer en ökad livskvalitet och möjlighet att klara sig själva. Kvikulla är till för personer med beroendeproblematik eller samsjuklighet. På Kvikulla kan du exempelvis få stöd för att få ordning på livet. Det kan även vara att få tydlighet i livssituationen, funktionsnivån och problemen.
Som boende på Kvikulla får du stöd från erfaren och utbildad personal. Hur stödet är upplagt kan variera. Det kan vara under en begränsad tid eller under en längre tid beroende på behov. Stödet anpassas efter den enskilde.
På Kvikulla kan de boende få hjälp med motiverande samtal. Det erbjuds även meditation i grupp en dag i veckan. Meditationen leds av boendets stödpedagog.
Om behov finns kan personal från Kvikulla fortsätta ge stöd även efteråt i form av beviljat boendestöd.
Boendeform
Kvikulla består av tio boenderum och två akutplatser. Gemensamma utrymmen i form av två större allrum, kök, matplats och stor tomt med uteplats. Verksamheten är bemannad dygnet runt och har sovande jour.
Så ansöker du
Du ansöker om boende på Kvikulla hos Lerums kommun. Du kan kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Personal
Vi som stödjer dig är alla utbildade inom vård och omsorg och har en bred kompetens och erfarenhet inom missbruk, psykiatri och neuropsykiatri. I vår arbetsgrupp finns både män och kvinnor.
Social dokumentation och genomförandeplan
- Personalen är skyldiga att dokumentera.
- När du har fått ett beslut om boende på Kvikulla ska du och din stödperson från Kvikulla planera hur insatsen ska genomföras. Det ni kommer överens om dokumenteras i en genomförandeplan.
- I den sociala journalen dokumenterar personalen viktiga händelser och hur arbetet fortlöper.
Tystnadsplikt
All personal har tystnadsplikt. Det innebär att personalen inte får föra information vidare om dig.
Kontakt
Socialmedicinsk mottagning
Telefon: 0302-52 22 00
Socialjouren i Göteborg
Telefon: 031-365 87 00
Besöksadress:
Stora badhusgatan 14, Göteborg
Kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Mer information
Anonyma alkoholister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anonyma narkomaner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nordhemskliniken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ria, hela människan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelberoendeföreningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Umo – om droger och missbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ungdomsmottagningen i Lerum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
1177 – Vårdguiden om beroende och skadligt bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
1177 – Om spelberoende och hasardspelsyndrom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: