Våld i nära relationer
Våld är alla handlingar som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker en annan person. Det är även handlingar som får en person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.
Fysiskt våld
Fysiskt våld kan innbära att förövaren biter, river, drar i håret, bränner, skakar eller knuffar. Fysiskt våld kan också bestå av örfilar, knytnävsslag, slag med tillhyggen, knivstick, sparkar och stryptag.
Sexuellt våld
Sexuellt våld kan innebära olika former av sexuellt påtvingade handlingar, exempelvis att tvinga den som är utsatt att se på pornografi eller ha samlag utan samtycke. Det kan vara könsstympning, sexuella trakasserier och att använda ett sexuellt kränkande språk.
Psykiskt våld
Psykiskt våld kan handla om hot, tvång, trakasserier, glåpord och förlöjliganden. Den som är utsatt kan vara kontrollerad och socialt isolerad och exempelvis hindras från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala aktiviteter.
Försummelse
Försummelse kan exempelvis bestå i att den som är utsatt inte får behövlig hjälp med mat, medicin eller hygien. Den som är utsatt kan vägras hjälp med att komma ur sängen eller ges felaktig dos medicin.
Digitalt våld
Digitalt våld kan bland annat innebära kränkningar via samtal, sms och sociala medier, repetitiva sms och samtal, intrång i privata konton, spridande av känslig information och bilder, identitetsstöld och övervakning och spårning.
En kombination av handlingar
Våldet består ofta av en kombination av olika handlingar. Utöver de våldstyper som nämnts kan förövaren utöva ekonomisk kontroll och vägra insyn i ekonomin. Materiellt våld kan innebära förstörelse eller stöld av personliga tillhörigheter, bohag, värdesaker med mera. Våld mot husdjur kan också ingå i mönstret.
Det finns stöd
Våld kan förekomma i alla slags relationer mellan närstående. Att bli utsatt för våld av en person du träffar eller lever tillsammans med påverkar hela livssituationen.
Om du har blivit slagen eller känner dig rädd, begränsad eller tvingas göra saker mot din vilja kan du få hjälp. Du kan även få hjälp om du känner dig kontrollerande eller våldsam.
Du som bor i Lerums kommun kan få:
- rådgivande och stödjande samtal
- hjälp till skyddat boende
- hjälp till stödsamtal för dina barn
- stöd i kontakter med andra myndigheter
- samtal om du vill förändra ditt sätt att hantera konflikter och aggressioner.
Lerums kommun samarbetar bland annat med Kvinnojouren Olivia i Alingsås och Utväg, Södra Älvsborg.
Kontakt – viktiga telefonnummer
Polisen
Vid omedelbar fara ska du alltid ringa till polisen på 112.
För övriga polisärenden kan du ringa på polisens telefonnummer för icke akuta händelser.
Telefon: 114 14
Socialtjänsten
Om du är utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp och skydd kan du kontakta socialtjänsten i Lerums kommun. Du når socialtjänsten via kommunens kundcenter KomIn. Kundcenters öppettider är måndag klockan 8-18, tisdag-torsdag klockan 8-16.30, fredag klockan 8-15.
Telefon: 0302-52 10 00
Om du behöver hjälp och skydd när socialtjänsten i Lerum är stängt kan du kontakta socialjouren i Göteborg.
Telefon: 031-365 87 00
Kvinnojouren Olivia
Telefon: 0322-137 65
Utväg, Södra Älvsborg
Utväg är en myndighetssamverkan som erbjuder stöd och behandling till personer som blir utsatta för våld i nära relation och till personer som har vålds- och aggressionsproblem. Utväg erbjuder också stöd till barn och ungdomar som upplevt våld. Stödet är frivilligt och kostnadsfritt. Utväg har telefontid klockan 8-9 varje vardag, 0707- 16 09 29. Mer information på www.utvag.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Senast uppdaterad: