SSPF - samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid
SSPF är en form av samverkan som riktar sig till familjer och ungdomar mellan 10 och 18 år. Syftet är att främja en fungerande skolgång och fritid för ungdomar, att förhindra och minimera ungdomars brottslighet, drogbruk och annat riskbeteende. Samverkan ska även motverka rekrytering till kriminella gäng.
Så får du hjälp via SSPF
Med SSPF vill vi förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet eller drogmissbruk. Det vanligaste är att en förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen kontaktar någon av de myndigheter som ingår i den här samverkan för att det finns oro för barnet eller ungdomen. Ju tidigare det fångas upp desto bättre. Ofta krävs fler saker än en för att en ung person ska hamna i kriminalitet eller drogmissbruk.
Det kan till exempel handla om:
- Du misstänker att ungdomen har eller att hen redan begått ett brott
- Vänner begår brott
- Ungdomen har tagit alkohol eller droger
- Vänner använder alkohol eller droger
- Aggressivt beteende
- Ungdomen utsätter sig för risker, rör sig i olämpliga miljöer
- Hög frånvaro från skolan
- Ungdomen saknar en positiv fritidsaktivitet
Om du känner oro för en ungdom i din närhet kan du även kontakta vår SSPF-koordinator. Koordinatorn gör då en bedömning av situationen.
Det kan vara bra att veta att ungdomen inte hamnar i polisens register när hen får hjälp genom SSPF.
Så fungerar samverkan
I de fall koordinatorn bedömer att SSPF är aktuellt för en ungdom får du som vårdnadshavare skriva på ett samtycke. Efter det träffas koordinatorn, du som vårdnadshavare och ungdomen för ett samtal där vi tillsammans kartlägger situationen innan vi bokar ett nätverksmöte.
Vilka som deltar på nätverksmötet varierar och beror på vilka personer som är viktiga för samverkan runt ungdomen. Någon från skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet är dock alltid med. Ibland kan någon från det privata nätverket eller någon från en idrottsförening också vara med.
På nätverksmötet skriver vi en gemensam åtagandeplan med mål för ungdomen och vad som ska göras, när det ska göras, vem som är ansvarig och när det ska följas upp.
Du behöver godkänna att sekretessen bryts
För att samarbetet i SSPF ska fungera behöver du som är vårdnadshavare godkänna att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Då kan myndigheterna dela information om din ungdom.
Kontakt
Om du vill komma i kontakt med en SSPF-koordinator kontaktar du kundcenter KomIn, så kopplar de dig rätt.
Telefon: 0302-52 10 00
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: