Lerums kommun följer utvecklingen i Ukraina
Läget i Ukraina väcker oro och många frågor hos allmänheten. Rysslands invasion i Ukraina innebär också att många, särskilt barn och kvinnor, tvingas på flykt. Nedan har vi samlat information och länkar som kan vara användbara.
Ordning och reda i kommunens mottagande
9-12 augusti 2022 kom de första fem skyddssökande familjerna till kommunen, där kommunen har huvudansvaret för mottagandet.
Från och med i början av juli hade Migrationsverket placerat 26 personer i Migrationsverkets eget anläggningsboende inom Lerums kommun. Huvudparten av dessa kommer att stanna kvar i kommunen inom ramen för det kommunala ansvaret för boende för skyddssökande. Det innebär att kommunen ska ordna med boende, samt skola och förskola för skyddssökande barn. I övrigt stöttar kommunen civilsamhället i deras insatser, exempelvis gällande språkundervisning och andra sociala aktiviteter. Kommunen sprider också veckovis relevant information till både skyddssökande och till civilsamhällets aktörer. Sedan invasionen av Ukraina i februari bor ett flertal skyddssökande även i privata hem i kommunen, i dagsläget 70-80 personer.
Lovisa Johansson är särskild samordnare:
Lerums kommun har blivit fördelade 166 skyddssökande under 2022. Kommunen är väl förberedd för ett ordnat mottagande. Vi kommer bland annat att hyra objekt av privatpersoner som anmält sitt intresse att hyra ut godkända bostäder.
Kommunerna har en månad på sig att förbereda varje mottagande från Migrationsverket.
Jag vill särskilt tacka alla volontärer som anmält sig på kommunens webbplats. Även om uppdragen har varit få under våren och sommaren så kommer det bli fler aktiviteter under hösten där vi välkomnar volontärer.
Har du inte anmält dig och vill göra en insats för ukrainska flyktingar kan du fortfarande anmäla dig på lerum.se/ukraina. Där kan du även anmäla om du har ett boende att hyra ut under längre tid. Boendet ska ha egen ingång och tillgång till kök och badrum. På hemsidan kan du också ta del av kommunens veckovisa nyhetsbrev.
Anmäl intresse för att bli volontär
Kommunerna tar över ansvaret för boende åt skyddsbehövande från Ukraina
Kommunen söker långvariga boenden
Med anledning det nya lagförslaget om jämnare fördelning av personer med skydd enligt massflyktsdirektivet, som förväntas träda i kraft 1 juli 2022, söker kommunen boenden med ett längre tidsperspektiv, helst 1-3 år. Kraven är att bostäderna ska ha egen ingång samt kök och badrum.
Vid överenskommelse kommer kommunen att skriva ett hyresavtal med respektive uthyrare. Har du frågor skicka e-post till: bostad.fastighet@lerum.se.
Samlad information - guide till det svenska samhället
Information på ukrainska / Інформація українською мовою
Från och med måndag 21 mars kommer Lerums kommun att anordna informationsmöten för nyanlända flyktingar från Ukraina.
Dessa möten kommer att hållas varje måndag (med undantag från röda dagar) fram till sommaren kl 13-15 i Tingshuset i Lerum. Adress: Göteborgsvägen 24 i Lerum.
In English
From Monday 21 March, the municipality of Lerum will organize information meetings for newly arrived refugees from Ukraine.
These meetings will be held every Monday (with the exception of holiday days) until the summer at 13-15 in Tingshuset in Lerum. Address: Göteborgsvägen 24 in Lerum.
українською мовою
З понеділка, 21 березня, муніципалітет Лерум організовує інформаційні зустрічі для новоприбулих біженців з України.
Ці зустрічі відбуватимуться щопонеділка (за винятком червоних днів) до літа о 13-15 в Тінгшусеті в Лерумі. Адреса: Göteborgsvägen 24 в Лерумі
Vill du hjälpa till?
Lerums kommun förbereder sig på att ta emot fler flyktingar från Ukraina. Ett sätt är att ge information om vilka positiva krafter i civilsamhället de kan vända sig till för praktiska frågor, insamlingar, frivillig tolkhjälp, aktiviteter, gemenskap eller bara någon i det svenska samhället att prata med.
Svara på frågor nedan, så lämnar vi över den information som ett flygblad till flyktingar som kommer till Lerum.
Information om flyktingsituationen
Härligt att hjälpviljan är så stor i Lerum, Sverige och Europa. Rädda Barnen vill dock informera om att tänka efter i ditt engagemang. Den här situationen kan pågå under lång tid. Tänk långsiktigt. Att agera inom etablerade hjälporganisationer kan vara ett bättre sätt än att agera ensam.
För att möta ett eventuellt framtida behov av familjehem till ensamkommande barn på flykt kan du som bor i Lerums kommun anmäla ditt intresse till att bli familjehem. Anmäl ditt intresse via e-tjänsten redan idag eller kontakta kommunens kundcenter KomIn, 0302-52 10 00 eller kommun@lerum.se om du är intresserad och vill prata med en handläggare om det.
Kommunen arbetar enligt plan för att ta mot flyktningar från Migrationsverket i samverkan med ansvariga myndigheter. Lerums kommun står redo att hjälpa Migrationsverket med att erbjuda boenden och mat för flyktingar som kommer via Migrationsverket.
Dessutom följer kommunen noga kommande förslag till nytt tillägg i lag om jämnare fördelning av skyddsökande i Sverige, förändringar i omvärlden och analyserar flyktningsituationen i Europa, Sverige och i grannkommunerna. Lerums kommuns föreslagna kommuntal är 166 skyddssökande, vilka ska tas emot i kommunen fram till årsskiftet. Kommuntalet är fortsatt ett förslag och kommer att fastställas 17 juni 2022. Kommunens tidigare kommuntal om 486 skyddssökande upphör att gälla 1 juli 2022, då det nya kommuntalet träder i kraft. Anledningen till det kraftigt reducerade kommuntalet är dels Migrationsverkets nya prognos för skyddssökande från Ukraina, dels att en ovanligt stor andel skyddssökande väljer att ordna sina egna boenden istället för att få stöd med boende genom Migrationsverket.
Lerums kommun inventerar befintliga bostäder och samverkar med lokala frivilligorganisationer.
Flyktingar som anländer till Lerums kommun ska registrera sig hos Migrationsverket i Kållered. Det gäller både de som har boende och de som saknar boende.
Kommunen har ett ansvar för att ge skolgång för barn som är under 18 år. Lerums kommun har stor vana att ta emot nyanlända barn i våra skolor och ett mottagande av ukrainska barn.
Personer från Ukraina som har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd räknas enligt skollagen som bosatta i Sverige, men precis som för asylsökande är deras rätt till utbildning begränsad. De har därför inte rätt till SFI eller annan utbildning inom den kommunala vuxenutbildningen. däremot kan Lerums kommun i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan erbjuda en 6-veckors kurs på tisdagar och torsdagar.
Flyktingar ska kostnadsfritt erbjudas vaccin mot covid-19. De kan erbjudas samtliga vaccin som finns tillgängliga, det är ingen skillnad i effektivitet eller säkerhet, oavsett vilket vaccin de fått tidigare.
Krisinformation kopplat till Ukraina
Jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas vid kärnkraftsolyckor om du befinner dig i olyckans närområde, på uppmaning av Länsstyrelsen. Vid en allvarlig kärnkraftsolycka kommer det största bidraget till stråldosen på kort sikt från inandning av radioaktiv jod.
Vid nedfall av radioaktiva ämnen från en kärnvapenexplosion kommer istället det största bidraget till stråldoserna från radioaktiva ämnen på marken, även på kort sikt. Den viktigaste skyddsåtgärden för att minska stråldosen i områden med högre nedfall är därför att vistas inomhus i lokaler som erbjuder gott skydd, till exempel skyddsrum. Inomhusvistelse i sådana lokaler ger också ett tillräckligt skydd mot stråldoser till sköldkörteln.
Med anledning av kriget i Ukraina finns information på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats om den gällande situationen
Flyktingar från Ukraina kan söka skydd hos Migrationsverket digitalt
Du som är medborgare i Ukraina, och har ett giltigt pass eller annan id-handling, kan ansöka om skydd för dig och din familj som befinner sig i Sverige via en ny e-tjänst på Migrationsverkets webb.
EU:s medlemsstater har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att de som är ukrainska medborgare eller har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Den som har ett biometriskt pass behöver inte söka skydd till Migrationsverket vid inresa direkt om boende redan är ordnat.
Den som saknar boende kontaktar Migrationsverket för att få hjälp med mat och tillfälligt boende. Personer som fått tillstånd av Migrationsverket har förutom mat och boende rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
Migrationsverkets ankomstboende för asylsökande i Göteborg finns på Streteredsvägen 94 i Kållered. Ankomstboendet är öppet dygnet runt.
Massflyktsdirektivet, Migrationsverket
Tidigare nyheter
Sveriges Radio börjar sända nyheter på ukrainska (220428)
Du som vill hjälpa ukrainska flyktingar (220408)
Ukrainska flyktingar välkomnas med trygghet och säkerhet (220405)
Informationsmöten för flyktingar från Ukraina varje måndag (220318)
Enig kommunstyrelse uttalar sitt stöd för det ukrainska folket (220317)
Lerums kommun hissar Ukrainska flaggan (220303)
Senast uppdaterad: