Styrning av el vid elbrist
Samhällsviktiga elanvändare som exempelvis sjukhus och räddningstjänst prioriteras om det uppstår elbrist.
Styrel
I Sverige har vi systemet Styrel. Det står för Styrning av el till prioriterade användare. Med Styrel får till exempel sjukhus och räddningstjänst el även vid en akut elbrist.
Styrel är en del av krisberedskapen. Störst risk för elbrist är det under mycket kalla vinterdagar, då elförsörjningen är ansträngd. Som en sista utväg kan då kan frånkoppling av el genomföras.
Vad är Styrel?
Styrel är ett sätt för kommuner, länsstyrelser och elnätsföretag att planera för vilka som ska få el vid en svår elbrist. Syftet är att besluta om vilka verksamheter som är viktiga för samhället så att de kan prioriteras. Vid en kris ser kommunen till att de får el och att användare som inte är prioriterade kan kopplas bort från elen.
Varför behövs Styrel?
Om det används mer el än vad som finns kan elnätet kollapsa. För att undvika det kan delar av elnätet, ibland hela kommuner, kopplas bort. Då får ingen i området någon el. Det är affärsverket Svenska kraftnät som beslutar om elnätet ska kopplas bort eller inte.
Vad betyder elbrist?
Elbrist är en situation där användarnas kortsiktiga behov av el inte kan uppfyllas. Det kan uppstå vid begränsningar i produktion eller överföringsmöjligheter och vid tekniska fel. Elbrist är inte samma sak som elenergibrist. Elenergibrist betyder att tillförseln av el inte förväntas motsvara behovet av el under en längre period på flera veckor eller månader.
Prioriterade elanvändare
De elanvändare som prioriteras är de som har stor betydelse för:
- befolkningens liv, hälsa och funktionalitet
- grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.
Elanvändare ska prioriteras enligt målen för Sveriges säkerhet. Allra högst prioriteras elanvändare som behöver fungera för att säkra människors liv och hälsa. Dit räknas även elproducenter och vissa elanvändare som har stor nationell och internationell betydelse.
Mycket stora elanvändare som genom avtal lovat att minska elförbrukningen vid elbrist prioriteras högt tills de sänkt förbrukningen till ett minimum. Det görs för att undvika stora konsekvenser om elen skulle kopplas bort utan förvarning. Även verksamheter som har stor betydelse för miljö och ekonomi kan i vissa fall vara samhällsviktiga.
Beslutet om vilka dessa elanvändare är fattas av Länsstyrelsen baserat på underlag som kommuner och elnätsföretag tagit fram. All bortkoppling och andra åtgärder måste anpassas till det aktuella läget. Vid en lång tids elbrist kan bortkopplingen exempelvis roteras mellan de som är lägst prioriterade så att alla får ström någon gång under dygnet.
Planering av Styrel
Att planera Styrel gör statliga myndigheter, länsstyrelser, kommuner, privata aktörer och elnätsföretag. De beslutar gemensamt vad som räknas som en samhällsviktig verksamhet.
Planeringen
Planeringen av Styrel görs i åtta steg:
- Centrala myndigheter börjar. De inriktar planeringen och lämnar underlag för arbetet till länsstyrelserna.
- Länsstyrelsen börjar, leder och samordnar arbetet i länet.
- Kommunerna utreder vilka typer av verksamheter och vilka enskilda elanvändare de vill prioritera.
- Kommunerna och elnätsföretagen utreder praktiska möjligheter att prioritera.
- Kommunerna tar fram och lämnar ett planeringsunderlag till länsstyrelsen.
- Länsstyrelsen sammanställer och lämnar det länsövergripande beslutsunderlaget till Svenska kraftnät och elnätsföretagen.
- Elnätsföretagen detaljplanerar och meddelar länsstyrelsen och Svenska kraftnät när det är klart.
- Svenska kraftnät beslutar om frånkoppling vid elbrist med beslutsunderlaget som utgångspunkt.
Prioriteringar över kommungränser
Om elnätet går över kommungränserna behöver kommunerna samverka i sin planering. Länsstyrelsen följer upp och gör avvägningar mellan prioriteringar i olika kommuner vid behov. Avvägningen baseras på hur de elanvändare som prioriterats av kommunerna fördelar sig på de delar av elnätet som går över gränsen.
Det betyder att elen kan vara avstängd hos dig men på hos din granne för att deras hus råkar ligga på en elnätslinje som är prioriterad. Linjen är prioriterad eftersom det finns flera elanvändare på just denna linje vars verksamhet är av stor betydelse för liv och hälsa. Det kan exempelvis vara sjukhus eller boenden för äldre.
Återkoppling när elbristen upphävs
När det inte längre är elbrist kopplas användare på enligt en bestämd ordning. När elförsörjningen är helt återställd får alla tillbaka fulla elleveranser.
Att återstarta elnätet efter en större bortkoppling eller ett elavbrott är komplicerat. Det kan ta flera timmar att fasa in elproduktion och elanvändning så att balansen i elsystemet behålls. Svenska kraftnät bestämmer när och hur mycket el som kan kopplas in med hänsyn till produktions- och överföringsförmågan på nationell nivå. På regional och lokal nivå kommer region och lokalnätsföretagen att få samma ansvar.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: