Marklov
Marklov behövs om du ska göra arbeten så att marken påverkas på ett betydande sätt.
Då behövs marklov
Om du ska gräva eller fylla marken inom ett detaljplanerat område så att den får en ändrad höjd på cirka 0,5 meter, måste du söka marklov. Du kan även behöva söka marklov för trädfällning och skogsplantering. Det är bygglovsenheten som tar emot ansökningarna om marklov. De gör en bedömning utifrån:
- lämplighet
- stadsbilden
- landskapsbilden
- omgivningspåverkan, till exempel grannar.
Du behöver inte söka marklov om du tidigare sökt bygglov och i det visat vilken ändring av marken du ska göra.
Marklov för trädfällning
Du kan behöva marklov om du ska fälla träd. Anledningen till att det ibland är förbjudet att fälla träd är oftast på grund av att de kan vara bevarandevärda. Då brukar inte ett marklov beviljas. I vissa fall kan det gå bra att fälla träd, till exempel om träd är sjuka eller skadade.
Så ansöker du om marklov
Du ansöker via e-tjänsten. I din ansökan behöver du lämna in:
- en ansökan om marklov
- en situationsplan i skala 1:400 som visar plushöjder, marklutning och sluttningar.
Tänk på att du kan behöva kontakta miljöenheten om du ska mellanlagra eller bearbeta schaktmassor. Det i sig kan behöva anmälan eller tillstånd.
Mellanlagra och återanvänd schaktmassor
Både du och miljön tjänar på att återanvända överskottsmassor. Överskottsmassor eller schaktmassor kan exempelvis vara sand och grus som blir över när du gräver på din tomt. I vissa fall behöver du anmäla eller ansöka om tillstånd hos bygglovsenheten eller hos miljöenheten innan du återanvänder dina massor. För en anmälan eller ansökan tar kommunen ut en avgift. Anledningen är att vi behöver viss information för att kunna bedöma eventuella risker.
Miljöenheten vill veta
- Var du ska lägga massorna. Fundera på om området ligger inom eller utanför detaljplan och vad området används till idag. Finns det exempelvis dricksvattenbrunnar, sjöar, vattendrag eller annat i närheten som kan påverkas?
- Vad du ska använda massorna till. Åtgärden ska ha ett tydligt syfte och mer massor än vad som behövs för konstruktionen ska inte användas.
- Var massorna kommer ifrån. Kommer de från en åker, villatomt, industrimark eller någon annan plats?
- Om massorna innehåller föroreningar. Finns det en beskrivning över vad massorna innehåller? Har du tillgång till provtagningsresultat?
Kontakta alltid miljöenheten för en bedömning.
Bygglovsenheten vill veta
Du kan även behöva kontakta bygglovsenheten för en bedömning av om det behövs marklov eller bygglov för att genomföra ditt projekt. Det finns några riktlinjer.
- Utanför avgränsat arbetsområde kan mellanlagring av massor ses som upplag. Upplag kräver bygglov eller tillfälligt bygglov och även markägaren behöver ge sitt godkännande.
- Inom detaljplanerat område krävs marklov eller bygglov vid all förändring av marknivån med mer än 50 centimeter.
- Inom detaljplanerat område kan det finnas möjlighet att få mellanlagra massor under en kortare tid för att underlätta god massbalans vid byggarbeten av olika slag.
Bra att veta om schaktmassor
- Om du ska fylla ut marken med massor som kommer från andra markarbeten behöver du veta att de inte är förorenade. Detta gäller inte nytt makadam, grus eller sand.
- Den som lämnar massor till dig ska kunna visa var massorna kommer ifrån och vad det innehåller. Be att få se analysresultat från provtagning. Du kan behöva redovisa analysresultaten till miljöenheten.
- Du får inte använda asfalt för att fylla ut mark. Viss asfalt kan du få lov att använda för konstruktion av till exempel vägar eller parkeringar. Rådfråga miljöenheten.
- Överskottsmaterial i form av grenar, ris och träd är inte lämpliga som fyllnadsmassor. De ska lämnas till en återvinningscentral. Mindre mängder, 2 kubikmeter, går att lämna på återvinningscentralen Hultet. Större mängder hänvisas till andra anläggningar eftersom Hultets återviningscentral inte kan ta emot större mängder.
Kontakt
Miljöenheten
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Bygglovsenheten
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
Senast uppdaterad: