Strandskydd
Vid hav, sjöar och vattendrag gäller strandskydd. Det innebär att du oftast inte får bygga vad du vill inom strandskyddat område.
Strandskyddets syften
Strandskyddet finns för att allmänheten ska ha tillgång hav, sjöar och vattendrag och för att bevara goda livsvillkor för djur och växter. Normalt omfattar strandskyddet ett område inom 100 meter från strandkanten, både upp på land och ut i vattnet. Vissa sjöar i Lerums kommun har ett utökat strandskydd och inom vissa områden gäller inte strandskyddet.
Det är förbjudet inom strandskyddat område
- Bygga nya byggnader.
- Ändra byggnader eller sätta upp anläggningar eller anordningar som försämrar tillgängligheten enligt allemansrätten.
- Gräva eller på annat sätt förbereda för att bygga.
- Göra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.
Det är många åtgärder som kan omfattas av strandskyddsreglerna, till exempel trädfällning och schaktning. Därför är det alltid säkrast att fråga miljöenheten innan du påbörjar något.
Strandskyddsdispens
Om du vill göra något av det som är förbjudet inom strandskyddat område måste du ansöka om dispens. För att en dispens ska beviljas måste du visa att det finns särskilda skäl för det. Du får bara använda något av de sex skäl som anges i miljöbalken. Du kan alltså inte komma på ett eget skäl.
Utöver att det behövs ett särskilt skäl får en strandskyddsdispens inte strida mot strandskyddets syften.
Särskilda skäl enligt miljöbalken
- Det vanligaste särskilda skälet är att området är ianspråktaget. Det innebär ofta att det finns en etablerad tomtplats eller hemfridszon runt en enskild bostad. Det området räknas inte som allemansrättsligt tillgängligt.
- Om området är väl avskilt från stranden genom en större väg, järnväg eller liknande, och därför saknar betydelse för allmänhetens tillgång till vattnet, kan det utgöra ett särskilt skäl. En mindre väg eller naturliga hinder, exempelvis slänter och branter som gör strandkanten svår att nå anses inte ha någon avskärande effekt och räknas därför inte.
- Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vatten, exempelvis hamnar, bryggor och båthus. I dessa fall kan du även behöva tillstånd för vattenverksamhet, det söker du hos Länsstyrelsen.
- Ett behov av att utvidga en pågående verksamhet, exempelvis en hamnanläggning eller campingplats som inte kan expandera utanför strandskyddat område. Att det avser en verksamhet innebär att det inte kan vara frågan om byggande av bostäder.
- Ett angeläget allmänt intresse kan exempelvis vara olika typer av infrastrukturanläggningar, anpassningar av miljön för bättre tillgänglighet för funktionshindrade eller åtgärder som betingas av frilufts-, naturvårds-, miljövårds- eller kulturhistoriska intressen.
- Andra mycket angelägna intressen innebär mycket speciella omständigheter som är mer eller mindre unika till sin karaktär.
I Lerums kommun är det miljö- och byggnadsnämnden som har hand om strandskyddsfrågor. Länsstyrelsen granskar sedan alla dispenser som godkänns. Om beslutet anses vara fel ska de upphäva beslutet.
Till din ansökan behöver du skicka med en situationsplan där du ritar in den planerade åtgärden. Saknar du en situationsplan över din fastighet kan du skriva ut en med hjälp av vår e-tjänst Hämta tomtkarta för din fastighet, alternativt kontakta eller besöka kundcenter KomIn som kan skicka eller skriva ut en till dig.
Avgifter för strandskyddsärenden
Lerums kommun tar ut avgifter för strandskyddsärenden. Du kan se de de olika avgifterna på sidan om taxor och avgifter för miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll.
Taxor och avgifter för miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll
Kontakta miljöenheten
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Senast uppdaterad: