Här kan du läsa om hur en bygglovsprocess går till. För att få bygga nytt, bygga till eller ändra en byggnad kan du behöva söka olika typer av bygglov eller göra en anmälan. Det är bygglovsenheten i Lerums kommun som hanterar din anmälan eller ansökan om lov.
Börja med att ta reda på vad som gäller för det du ska bygga eller ändra. Vissa saker kräver lov och andra en anmälan. Var ute i god tid med din ansökan, särskilt inför sommaren eftersom många söker bygglov då. Förbered gärna de handlingar som behövs och fyll i ansökan noggrant. Det underlättar för handläggaren och gör att du kan få beslut snabbare. Du kan se vad det kostar med ditt bygge i kommunens bygglovstaxa. Bygglovstaxan hittar du i den kommunala författningssamlingen under rubriken bygga.
Du ansöker om lov och gör anmälan via e-tjänsten. I ansökan behöver du skicka med olika typer av dokument, beroende på vad du ska göra. Det finns några saker som ofta behövs i en bygglovsansökan:
När du skickat in din ansökan kontrolleras den. Om allt i din ansökan godkänns får du ett bygglov. Bygglovsenheten bedömer din ansökan utifrån:
Plan- och bygglagen styr vilka åtgärder som kräver bygglov och anmälan. Om du behöver lov eller bara behöver anmäla beror på om fastigheten är:
Enligt plan- och bygglagen ska din ansökan om bygglov hanteras inom 10 veckor från den dag som ansökan kom in. Om det saknas handlingar i din ansökan, exempelvis en ritning, börjar tiden för hantering att räknas på nytt den dagen som de kompletterande handlingarna kommit in. I särskilda fall kan handläggningstiden förlängas till 20 veckor en gång, exempelvis om ditt ärende är komplext eller om det saknas handlingar.
Kort sagt reglerar en detaljplan vad och hur något får byggas inom ett område. Det är kommunen som tar fram detaljplanerna för områden i kommunen. Detaljplanerna tas fram utifrån översiktsplanen. Vissa områden har en detaljplan och andra inte. Om det inte finns någon kan kommunen behöva ta fram en innan du får börja bygga. På sidan om detaljplaner och områdesbestämmelser kan du läsa mer om detaljplaner.
Vet du inte om din tomt ligger i ett detaljplanerat område är du välkommen att kontakta bygglovsenheten.
Du måste ha ett startbesked för att få börja bygga. Det gäller även om du har anmält eller fått ett godkänt bygglov, marklov eller rivningslov. Om du börjar bygga eller ändra utan startbesked får du betala en byggsanktionsavgift. Du får börja bygga fyra veckor efter det att beslutet om lov kungjorts i Post- och Inrikes tidningar och du fått ditt startbesked. I mindre projekt kan du få ditt startbesked samtidigt som du får beslut. Även då behöver du vänta fyra veckor efter att lovet kungjorts innan du börjar bygga eller ändra.
Om du anmält något du vill bygga eller ändra och inte behövt ansöka om lov får du startbesked när åtgärden är godkänd.
När du fått ditt beslut om bygglov kan kommunen kalla dig till ett tekniskt samråd. Det är ett möte där du och din handläggare går igenom det du ska bygga eller ändra. Om det är en enklare åtgärd du ska göra krävs inget tekniskt samråd. På samrådet går vi bland annat igenom:
Du får inte börja använda det du har byggt eller ändrat innan du fått ett slutbesked. Ansök om slutbesked i e-tjänsten. Du får ett slutbesked om alla ställda krav har uppfyllts.
Ibland behövs ett slutsamråd för att se om bygget är färdigt att användas. Det är oftast vid större eller komplexa projekt. Då går du, en byggnadsinspektör och kontrollansvarig igenom projektet. Efter det ska en undertecknad kontrollplan, en kommentar från kontrollansvarig och övriga eventuella dokument lämnas in till bygglovsenheten. Om allt är godkänt får du ett slutbesked.
Projekt som inte kräver tekniskt samråd behöver lämna in en undertecknad kontrollplan och övriga eventuella intyg för att få slutbesked.
Om du vill bygga något nytt inom ett område som saknar detaljplan bör du söka ett förhandsbesked innan du lämnar in en bygglovsansökan.
Vid en ansökan om förhandsbesked gör miljö- och byggnadsnämnden lokaliseringsprövning. Det betyder att den aktuella platsen undersöks för att se om den är lämplig att bygga på. Syftet med ett förhandsbesked är att du som söker ska kunna få ett bindande besked. Ett negativt förhandsbesked kan överklagas av den som söker.
Om du vill bygga en ny huvudbyggnad utanför detaljplanerat område är det lämpligt att söka ett förhandsbesked. Med ett positivt förhandsbesked kan du sedan ansöka om en fastighetsreglering hos Lantmäteriet.
Fastighetsreglering Lantmäteriet
Om platsen ligger inom detaljplanerat område behövs oftast inte ett förhandsbesked. Det beror på att området regleras i detaljplanen och bygglov kan sökas direkt.
Förhandsbeskedet gäller i två år och kan inte förlängas. Miljö- och byggnadsnämnden kan inte ta tillbaka det om du ansöker om bygglov inom två år. Om du inte ansöker om bygglov inom två år slutar förhandsbeskedet att gälla.
Du ansöker via e-tjänsten. För att söka ett förhandsbesked behöver du lämna in dessa handlingar:
Om fastigheten ligger inom både strandskydd och landskapsbildskydd är det Länsstyrelsen som beslutar om dispens kan ges.
Om du är missnöjd med ett beslut som gäller bygglov, förhandsbesked, marklov och rivningslov kan du överklaga beslutet. Du kan också överklaga kommunens beslut att anta, upphäva eller ändra detaljplaner, områdesbestämmelser och fastighetsplaner. Beslutet om ditt lov styrs av plan- och bygglagen.
Din överklagan ska göras inom tre veckor från den dag du fick beslutet. Om du inte överklagar inom den perioden vinner beslutet laga kraft och kan inte längre överklagas. Så här är processen för en överklagan:
Om du är osäker på och har frågor om det du ska bygga, ändra eller riva kan du få rådgivning via telefon. Bygglovsenheten har öppet för snabba frågor och arkitektrådgivning under vissa tider.
Rådgivningen har stängt på röda dagar och ändras under semesterperioder.
Bygglovsenheten har från och med den 9 november 2021 ingen arkitektrådgivning på tisdagar. Istället kommer det inom kort att öppnas en möjlighet att få boka tid för rådgivning inför bygglovsansökan.
Önskar du rådgivning om exempelvis uppvärmning, solceller och elbilsladdning kan du kontakta kommunens energirådgivning.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: energiradgivning@lerum.se
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se