Förstudie om åtgärder i Säveån
Lerums kommun får stöd till lokala vattenvårdsprojekt, LOVA, för att ta fram en förstudie av vilka åtgärder som är möjliga i Säveån i syfte att gynna Säveålax.
Området som berörs är den del av Säveån som finns i Säveåns naturreservat. I förstudien ingår också att ta fram utredningar och ansökningar som behövs för att åtgärderna ska kunna genomföras. Arbetet med förstudien beräknas vara klart under 2024. Själva åtgärderna planerar vi att göra vid ett senare tillfälle.
Säveålax är genetisk unik
Säveån som rinner genom Lerums kommun är ett av Sveriges ur naturvårdssynpunkt mest värdefulla vattendrag. I ån finns Säveålax som har anpassats till Säveån under tusentals år och är därför genetiskt unik. Stammen bedöms ha mycket stort skyddsvärde med få motsvarigheter i landet.
Kommunen har Säveålax som ansvarsart, vilket innebär att vi tar ett särskilt ansvar för arten. Lax är också utpekad som en av arterna som ska bevaras i Natura 2000-området Säveån.
Stenar i ån kan vara en åtgärd
Allt sedan stenåldern har Säveån haft en särskild lockelse på människor. Ån med dess resurser har varit grunden för framväxten av flera av Lerums tätorter.
Människan har på olika sätt påverkat ån, bland annat med ganska omfattande rensningar av sten och block. Säveån har tidigare varit flottningsled. Förr transporterades timmer från skogen i den rensade flottningsleden, till bland annat sågverken som låg nedströms.
Människans påverkan på Säveån har lett till att Säveålaxen på lång sikt har svårt att överleva i vattendraget. Därför planerar Lerums kommun att göra biotopvårdande åtgärder i Säveån. Det kan exempelvis vara att återföra stora sten och block i vattendraget inom Säveåns naturreservat. Stenarna är mycket viktiga för fisk och annat liv i vattendraget. Där samlas löv, grus och mindre bottenlevande djur vilket ger fiskarna mat och möjligheter att leka. De kan även söka skydd bakom stenarna.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: