Syftet med projektet är att sprida information om betydelsen av att bevara och sköta grova träd.
Lerums kommun har tillsammans med Hållbar utveckling Väst och flera kommuner i Västra Götaland och Halland genomfört ett projekt för skyddsvärda träd. Projektet genomfördes med hjälp statliga bidrag för lokala naturvårdssatsningar, så kallat LONA-bidrag.
Förhoppningen är att samarbetet ska leda till att resultatet får större spridning och genomslagskraft. Målgruppen är markägare, allmänhet och kommunala förvaltningar.
En viktig del i projektet rör träd vid kommunal planering. Här behöver det utvecklas exempel på hur man kan tänka om träd vid kommunal planering och hur träden kan skötas på bästa möjliga sätt. En informationsbroschyr har tagits fram för att beskriva de gamla trädens värde. Kommunerna har också valt ut varsitt träd att skydda som en symbol för projektet.
Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommer i Västra Götaland och Halland har gått samman. Målet är att visa hur träden är en del av vårt kulturarv samtidigt som de rymmer en mångfald av växter och djur.
För en femhundraårig ek är vi människor något som snabbt fladdrar förbi. Den stack upp sina första skott innan Gustav Vasa grundade den moderna svenska staten. Den slapp huggas till timmer när den svenska östersjöflottan skulle byggas. Den stod kvar när traktens bönder flyttade till städerna och började jobba i industrin. Hästarna på fälten försvann och ersattes av traktorer.
Gamla träd har ofta en speciell plats i vår kultur, till exempel traditionen med vårdträd. Ordet vårdträd betyder inte träd vi människor ser efter och vårdar; det är trädet som ser efter och vakar över gården och människorna. Traditionen är så gammal att det är oklart när den uppstod. Men enligt den fornnordiska skapelseberättelsen skapades de första människorna, mannen Ask och kvinnan Embla, eller alm som vi säger nuförtiden, av två träd. Och mitt i världen stod världsträdet, asken Yggdrasil. Vem som än kom på idén med vårdträd, var något på spåren. Träden avger syre och tar upp koldioxid. Så visst är de en källa till liv.
Gamla träd som står i öppna solbelysta lägen hyser ett rikt växt- och djurliv. Dels fåglar och fladdermöss, men även – vilket är minst lika viktigt – svampar, skalbaggar och lavar. Åt alla dessa växter och djur erbjuder de gamla träden både boplatser och rikligt med föda.
Många av arterna är helt beroende av dessa träd, som blivit färre och färre. De gamla träd du ser i dagens kulturlandskap utgör högst någon procent av de som fanns på Linnés tid. Trots det har Sverige ett av Europas största bestånd av stora, gamla träd, vilket innebär ett stort ansvar. Idag saknas även efterföljarna, det vill säga yngre träd som är på väg att bli gamla och kan ta vid när de gamla träden faller.
Förr var ekar fredade. De tillhörde kronan eftersom virket behövdes till krigsfartyg. När krigsfartyg började byggas av stål på 1800-talet upphörde fredningen, och många ekar höggs ner. Många alléer togs ned under 1900-talet när bilismen ställde krav på bredare vägar. På adelns marker fick ofta både ekar och alléer stå kvar. Därför finns dessa träd ofta i park- och slottsmiljöer. Numera är alla träd i alléer skyddade.
Det är inte bara levande träd som är viktiga för den biologiska mångfalden. Död ved behövs som boplats, växtplats, skydd eller för att finna föda. Många fåglar, insekter, svampar, mossor och lavar är helt beroende av död ved för sin överlevnad.
I det svenska skogs- och odlingslandskapet är det numera mycket ont om gamla och/eller döda träd, stubbar och nedfallna grenar. Detta är ett överhängande hot för många arter som riskerar att utrotas.
I tätortsnära skogar, hagmarker och parkmiljöer behöver en del döda träd och delar av träd finnas kvar. Istället för att städa bort delarna, kan nedtagna stockar och grenar läggs i så kallade faunadepåer placerade i soliga lägen.
Gamla, ihåliga träd är stabilare än de ser ut. Ofta mer stabila än yngre träd. De har klarat av stormar i flera hundra år, medan yngre träd inte utsatts för samma påfrestningar.
Det är inte bara levande träd som är viktiga för den biologiska mångfalden. Död ved behövs som boplats, växtplats, skydd eller för att finna föda. Många fåglar, insekter, svampar, mossor och lavar är helt beroende av död ved för sin överlevnad. I det svenska skogs- och odlingslandskapet är det numera mycket ont om gamla och/eller döda träd, stubbar och nedfallna grenar. Detta är ett överhängande hot för många arter som riskerar att utrotas.
Ett ensamt träd behöver stå öppet och ljust för att överleva på sikt. Jätteekarna är känsliga för beskuggning och inväxande småträd. Det är därför viktigt att hålla öppet för dessa träd. Röj gärna undan sly, buskar och yngre träd regelbundet, helst under sensommaren. Spara blommande träd och buskar för att gynna insekter som lever på pollen eller nektar.
Gamla träd som har stått skuggigt behöver friställas i etapper för att inte ta skada. Undvik tunga maskiner och grävarbete närmare än 10 meter utanför trädets krona för att inte skada trädets rötter.
De bästa naturvårdarna är betesdjur som håller marken öppen. Låt om möjligt djur beta i området redan efter första röjningstillfället, då slipper du röja ofta. Många djur i en alltför liten hage kan dock beta för hårt och gnaga på barken, vilket leder till att träden dör. Det gäller framför allt hästar.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se