Inventering av större vattensalamander
För att få en ökad kunskap om större vattensalamander i kommunen har en inventering genomförts. Vattensalamandrar är groddjur med svans som lever i fuktiga och varma miljöer.
Projektet genomfördes med stöd av statliga medel för lokala naturvårdssatsningar, så kallat LONA-bidrag, under 2018.
Varför inventerar kommunen?
Syftet var att få ökad kunskap om större vattensalamander. Resultatet har sedan använts som underlag för kommunens naturvårdsprogram och översiktsplan.
Bättre information om djuren gör att vi kan planera staden och byggnationer bättre. Dessutom hjälper det oss att upptäcka områden för större vattensalamander, så kallade värdetrakter. Då kan vi ta fram lämpliga åtgärder, exempelvis restaurering och nyanläggning av våtmarker.
Större vattensalamander
Den större vattensalamandern är ett groddjur med svans, och alltså inte en ödla som den ibland felaktigt kallas. Den kan bli mellan 11 och 17 centimeter lång. Huden på ryggen och sidorna är mörkt brun eller svart och täckt av små vårtor. Magen är klargul till orange med svarta fläckar.
Den lever i fuktiga men ändå varma miljöer. Större delen av året tillbringar arten på land, ofta i fuktig lövdominerad skog där den gömmer sig under murken död ved och stenar. Där letar den också efter föda som består av daggmaskar, sniglar och insekter. Salamandrarna är bara aktiva på natten eller varma, regniga dagar. Under vintern ligger de i dvala i samma typ av miljöer som de lever i på land.
Fridlysning och skydd
Det största hotet mot arten är förlusten av deras livsmiljöer. Alla groddjur i Sverige är fridlysta enligt Artskyddsförordningen. Hit räknas även den större vattensalamandern.Det betyder att det är förbjudet att skada, döda och fånga vilt levande exemplar. Det är också förbjudet att skada artens ägg eller larver.
Det är även förbjudet att ta bort dem från vattnet eller att försöka skada eller förstöra artens livsmiljö. Vissa undantag finns för de tre vanligaste arterna. Det är till exempel tillåtet att samla in ägg av vanlig groda, vanlig padda och åkergroda för att studera deras utveckling om de sedan släpps tillbaka på samma plats som de samlades in.
Vad kan du göra?
Det finns ett antal saker du kan göra för att gynna större vattensalamander och andra groddjur. Du kan vara rädd om både tillfälliga och permanenta vattensamlingar i landskapet. Återskapade våtmarker och småvatten är positivt för många olika sorters växter och djur. Var extra uppmärksam om du kör bil när under fuktiga nätter. Då är groddjuren gärna uppe på vägarna.
Senast uppdaterad: