Inventering av Gråbo grusgrop
Det finns många arter som är beroende av livsmiljön i en grusgrop. Gamla grusgropar har ofta en stor biologisk mångfald. Det beror på att många av de öppna och sandiga markerna som tidigare fanns runt omkring har försvunnit.
Olika djurarter i grusgropen
Bland de arter som tidigare har konstaterats kan ett flertal vilda bin och den sällsynta skalbaggen bibagge konstateras. Arten kan man se under parningsperioden tidigt på våren, oftast under några få veckor i mars och april. Bibaggens larver lever i bon som vårsidenbiet byggt i sanden. Här äter de upp den föda som bihonan har samlat, och kan sedan äta upp biägg och bilarver. Larven förpuppas under sensommaren eller hösten, och kläcks senare under hösten till en fullvuxen skalbagge.
Flera fågelarter trivs också i den öppna eller halvöppna miljön. Mindre strandpipare och backsvala häckar här, och nattskärra ses ofta i området. I de grunda dammarna på täktens botten finns både större och mindre vattensalamander.
Inventering
För att få bättre koll på grusgropen har Lerums kommun utfört en inventering av Gråbo grusgrop. Den gjordes i samarbete med Lerums naturskyddsförening och den förra markägaren Sand och grus AB Jehander. Fokus låg på de djur som är särskilt beroende av denna typ av miljö. Exempelvis insekter, fåglar och groddjur. Projektet genomfördes med stöd av statliga medel för lokala naturvårdssatsningar, så kallat LONA-bidrag.
Täktverksamheten har avslutats och efterbehandling pågår. Idag planteras avslutade täkter inte längre igen men det var vanligt att göra det förr. På grund av de höga naturvärdena handlar efterbehandlingen främst om att hålla miljön öppen. Men även om att fortsätta skapa blottor där sand och grus kan komma fram. Området är även påtänkt för att i framtiden användas för att utvinna konstgjort grundvatten, genom att låta ytvatten renas med hjälp av det grus som finns kvar i gropen.
Körning förbjuden i grusgropen
Det är förbjudet att köra motorcykel i grusgropen. Förbudet står i Terrängkörningslagen och gäller överallt i skog och mark för att skydda växter och djur.
Den gamla grustäkten har ett värdefullt djurliv i de öppna sandslänterna. Om en kör motorcykel där riskerar insekter och fåglar skadas, och det är stor risk att deras bon förstörs.
Stora delar av grustäkten är också skyddsområde för Gråbos dricksvatten. Det gör det extra olämpligt att köra med fordon som tillexempel kan läcka olja. Buller från motorerna är också mycket störande för människor som bor runt täkten.
Mer information
Senast uppdaterad: