Vid demenssjukdom påverkas blanda annat minnet och de praktiska förmågorna. Det blir svårt att planera och strukturera vardagen. Sjukdomen påverkar alla, både de anhöriga och de som drabbas av sjukdomen.
Vid demenssjukdom påverkas flera av en människas förmågor, exempelvis:
Det blir svårt att planera och strukturera vardagen på det sätt som en klarat hela sitt vuxna liv.
Demenssjukdomarna är en folksjukdom och varje år får cirka 25 000 personer en demenssjukdom. Demens är sällsynt före medelåldern och de allra flesta som blir sjuka är äldre. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt och var femte person över 80 år är drabbad. I Sverige har ungefär 150 000 personer en demenssjukdom.
Demenssjukdom drabbar också närstående. Närstående behöver ofta hjälpa till i utredning, omvårdnad och olika sammanhang för personen som är sjuk. Lerums kommun erbjuder stöd till dig som anhörig eller närstående till en person med demens.
Trots att demenssjukdom är ovanlig hos människor innan pensionsålder kan de första problemen visa sig när du arbetar. Det beror på att du på ett arbete ofta behöver vara effektiv, kunna planera, organisera och skapa ordning.
Ett tidigt tecken är försämring av närminnet. Det kan då vara svårt att minnas händelser som ligger nära i tiden, till exempel vad nyheterna rapporterade igår eller vad som stod i tidningen i morse. Andra exempel kan vara att minnas en mötestid eller vad som ska handlas i affären.
Störningar i rumsuppfattning tillhör också tidiga tecken på demenssjukdom. Då kan du få svårt att duka ett bord, att bedöma avstånd och att orientera dig.
Du som är anhörig eller jobbar med omvårdnad behöver ha kunskap om sjukdomen när du möter hen. Ansvaret för mötet ligger på dig som är frisk. Du behöver ha kunskap om den sjuka personen, hur sjukdomen påverkar individen, inlevelseförmåga, flexibilitet och humor. För personen med demenssjukdom är det viktigaste i livet att uppleva tillit och trygghet.
Personer med demenssjukdom bor idag kvar hemma längre än tidigare och anhöriga ger ett mycket gott omhändertagande under lång tid. Anhörigstöd ska startas tidigt och ska utformas efter ditt behov. Det ska finnas tillgängligt under hela sjukdomsförloppet.
Demenssjuksköterskor arbetar med att samordna demensvården. Till uppdraget hör:
Dagverksamhet är för dig demenssjukdom, minnesproblematik och kognitiv svikt. Det är en verksamhet där dina behov och önskemål står i centrum. Verksamheten är till för dig som fortfarande bor i eget boende. Du kan få det beviljat efter ansökan och behovsbedömning av biståndshandläggare.
I kommunen finns det tre dagverksamheter dit du är välkommen.
På Riddarsten finns det grupper för dig med Parkinsons sjukdom och för dig under 65 år.
På dagverksamheten jobbar erfaren och utbildad personal som lägger stor vikt på ett gott bemötande av dig och dina anhöriga. Alla våra gäster får en kontaktperson.
Dagens innehåll och aktiviteter anpassas efter dig som deltagares önskemål och dagsform. Vi erbjuder en rad olika aktiviteter, exempelvis samtal, promenader, högläsning, tidningsläsning, korsord, frågesport, musikquiz, sittgymnastik, målning och spel. Vi äter också en god frukost och lunch tillsammans under dagen.
Dagverksamheten är öppen vardagar klockan 9–15. Vår personal finns tillgänglig mellan klockan 8–15.30. Dagverksamheten är stängd alla röda dagar och julafton, nyårsafton och midsommarafton.
Du kan komma till och från dagverksamheten med egen transport, allmänna kommunikationer eller boka via färdtjänst. Färdtjänsten hämtar och lämnar dig i bostaden. Som regel ansvarar personalen för bokning och avbokning av dina resor. Vistelsen hos oss på dagverksamheten ska kännas trygg.
Vill du få mer information eller någon att prata med som rör demens? Kontakta kommunens kundcenter KomIn så kopplar de dig vidare.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se