Demens
Demens är ett samlingsnamn för ett antal sjukdomar som drabbar hjärnans funktioner. Vanliga kännetecken är att den drabbade får sämre minne och successivt allt svårare att klara av vardagliga sysslor.
Om du anar att du eller någon nära dig kan vara drabbad av demenssjukdom ska du i första hand kontakta din vårdcentral, som kan göra en demensutredning eller minnesutredning.
Stödinsatser för personer med demens och anhöriga
Lerums kommun kan erbjuda flera olika former av stöd för de som har en demenssjukdom och deras anhöriga. För vissa insatser behövs individuell behovsprövning medan andra är öppna.
Träffpunkten Åtanken
Åtanken är en öppen mötesplats för dig som har kognitiv svikt eller är anhörig till någon med kognitiv svikt.
Dagverksamhet för personer med demenssjukdom
Dagverksamhet innebär självständigt arbete med stöd från en handledare. Dagverksamhet riktar sig till personer med demenssjukdom eller minnesproblematik som bor kvar i det egna hemmet. För att få delta i dagverksamhet måste du först ansöka om insatsen och vi gör en individuell behovsprövning.
Stöd till anhöriga
Anhörigstödet är till för att underlätta för dig som stödjer, hjälper eller vårdar en person i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.
Kontakt
Demenssjuksköterska
En demenssjuksköterska kan ge stöd till dig som har demens eller kognitiv svikt eller är anhörig.
Telefon: 0302-52 23 40
E-post: anna.carlstrom@lerum.se
Anhörigkonsulent
En anhörigkonsulent kan ge stöd till dig som är anhörig.
E-post: anhorig@lerum.se
Lerums kommuns kundcenter KomIn
Vill du få mer information eller någon att prata med som rör demens? Kontakta kommunens kundcenter KomIn så kopplar de dig vidare.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: