Att bli senior i Lerums kommun
Det är Sektor stöd och omsorg i Lerums kommun som ansvarar för de verksamheter som riktar sig till personer över 65 år. Det finns olika former av stöd och service.
Stöd och service från kommunen
Några exempel på verksamheter som finns är:
- aktiviteter och träffpunkter
- anhörigstöd
- förebyggande och uppsökande verksamhet
- fixarservice
- trygghetslarm
- rehabilitering
- hemtjänst
- hemsjukvård
- äldreboende
- bostadsanpassning.
Uppsökande verksamhet informerar
Uppsökande verksamhet informerar och lyssnar in behov. Vi har som syfte att du som senior i kommunen ska känna till vilka insatser som finns och kan bidra till att du får ett tryggt och gott liv.
Informationen är kostnadsfri och du kan få den genom:
- Seniorguiden - En folder med samlad information
- Hälsosamtal i hemmet
- Individuell information i hemmet
- Informationstillfällen i Träffpunkterna
- Informationstillfälle - Vid förfrågan, i föreningar eller verksamheter. Vi erbjuder riktad eller samlad information.
Du hittar våra kontaktuppgifter och ett kontaktformulär på den här sidan, du kan använda vilket som.
Hälsosamtal - samtal om dig och din hälsa
Om du har frågor och funderingar kring din livssituation nu eller framåt, kan du boka en tid för ett förutsättningslöst samtal med en äldrepedagog. Vi samtalar kring din situation och kan guida och ge stöd med att hitta rätt till det du har behov av, för ett tryggt och meningsfullt liv. Om du vill boka ett hälsosamtal kan du kontakta oss genom att ringa en äldrepedagog, kundcenter KomIn eller använda kontaktfomuläret på den här sidan.
Informationsträffar
Vi lägger in datum här, annonserar på sociala medier och i Lokalpressen när vi planerar för en ny informationsträff. På informationsträffen får du samlad information om kommunens olika typer av stöd och service. Vid förfrågan kan vi även komma till föreningar eller verksamheter där vi erbjuder riktad eller samlad information.
Träffpunkter för seniorer
Det finns flera öppna träffpunkter på olika platser i kommunen. Syftet är att bidra till social gemenskap, att känna samhörighet med andra och få stöd i vardagen. Du kan till exempel delta i gymnastik, curling och promenadgrupper.
Äldreboenden
För att få bo på ett äldreboende behöver du ansöka om det. Då utreder vi ditt behov och fattar efter det ett beslut. Om beslutet visar att du har behov av att bo på ett äldreboende så placeras du i en boendekö.
Kötiden för att få plats på ett äldreboende varierar. Målet är att du ska få en plats inom tre månader från det datum du fått ett beslut.
Hemtjänst
För att få hemtjänst behöver du först ansöka om det. Då utreder vi ditt behov och fattar efter det ett beslut. Hjälpen du kan få från hemtjänsten är anpassad efter dina behov. Hemtjänsten kan exempelvis hjälpa dig att handla och ordna måltider. Du kan även få hjälp med att tvätta, städa, ordna med din personliga hygien och komma ut på promenad.
Tjänster i hemmet och hjälpmedel
Kommunen erbjuder Fixarservice till dig som är över 67 år och funktionshindrad. Fixarservice kan hjälpa dig att byta glödlampor, bära matkassar och hänga upp gardiner och tavlor. Tjänsten är gratis och finns för att förebygga att du ramlar.
Kontaktuppgifter
Uppsökande verksamhet, äldrepedagog
Telefon: 0302-52 19 54
Kundcenter KomIn
Kontakta kommunens kundcenter KomIn för att få tips eller själv tipsa om aktiviteter för seniorer i kommunen.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Vill du bli kontaktad av oss?
Vi på Uppsökande verksamhet får ditt meddelande och kontaktar dig. Skriv in ditt namn och kontaktuppgifter i formuläret, så hör vi av oss. Personuppgifterna behandlas i enlighet med dataskyddsförordningen.
Mer information
Senast uppdaterad: