Avgifter för äldreomsorg
Du behöver betala en avgift för den vård, omsorg och service du får från kommunen. När vi räknar ut din avgift tar vi hänsyn till dina inkomster, din boendekostnad och de insatser du har fått beviljade. Du betalar som regel en fast månadsavgift för den hjälp du får av kommunen.
E-tjänster
- Preliminär beräkning av din omsorgsavgift för dig som inte bor på särskilt boende Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om reducering av omsorgsavgift Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fullmakt för ansökan om reducering av omsorgsavgift Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om reducering av avgift på grund av dubbel hyra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Maxtaxan är taket
Oavsett hur mycket vård, omsorg och service du har betalar du aldrig mer än maxtaxan. Maxtaxan är den övre gräns för avgifter för vård, omsorg och service som riksdagen har beslutat om. För 2024 är maxtaxan 2 575 kronor per månad. Maxtaxan omfattar inte kostnader för mat, boende eller resor. Du betalar endast för de insatser som du fått beviljat av kommunen.
Avgiftsutrymme
Från din nettoinkomst dras minimibeloppet och din boendekostnad. Det belopp som blir över kallas avgiftsutrymme. Inom detta utrymme betalar du avgifter för vård, omsorg och service. Om avgiftsutrymmet blir noll kronor eller mindre innebär det att du inte behöver betala för vård, omsorg och service.
Avgiftsutrymme = nettoinkomst - förbehållsbelopp.
Förbehållsbelopp
Förbehållsbelopp är den summa av din inkomst som du har rätt att behålla innan du behöver betala en avgift för vård, omsorg och service. Förbehållsbeloppet består av din boendekostnad och ett minimibelopp.
Förbehållsbelopp = minimibelopp + boendekostnad.
Förhöjt förbehållsbelopp
Förbehållsbeloppet kan höjas om du har fördyrade levnadsomkostnader. Det kan till exempel vara kostnader för god man eller förvaltare, underhållskostnad för minderårig eller fördyrad kost på grund av sjukdom.
Minimibelopp
Minimibelopp är ett lagstadgat belopp som baseras på konsumentverkets beräkningar av skäliga levnadskostnader. Minimibeloppet ska täcka normalkostnaderna för livsmedel, kläder, fritid, hygien, telefon, hemförsäkring, sjukvård, tandvård, läkemedel, möbler och hushållsel.
Avgifterna beräknas med utgångspunkt från prisbasbeloppet som för år 2024 är 57 300 kronor.
- För ensamstående i ordinärt boende: 7 062 kronor per månad. Med ordinärt boende menas ditt vanliga boende, till exempel din lägenhet eller ditt hus.
- För sammanboende i ordinärt boende: 5 762 kronor per månad.
- För ensamstående på särskilt boende: 7 598 kronor per månad.
- För sammanboende på särskilt boende: 6 298 kronor per månad.
- För personer under 65 år ökar minimibeloppet med 10 procent.
Så räknar vi ut din avgift
När vi räknar ut din avgift tar vi hänsyn till dina inkomster, din boendekostnad och de insatser som du har fått beviljade av kommunen.
Om du vill räkna ut ungefär vad din avgift kan komma att bli kan du använda e-tjänsten Preliminär beräkning av din omsorgsavgift för dig som inte bor på särskilt boende.
Reducering av avgift
För att få din avgift reducerad behöver du ansöka om det via e-tjänsten Ansökan om reducering av omsorgsavgift.
Du kan betala med autgiro eller e-faktura
Du som har tillgång till internetbank kan ta emot och betala alla dina fakturor från Lerums kommun med e-faktura. Du anmäler e-faktura via din bank.
Så får vi veta din inkomst
Uppgifter om inkomster och allmänna pensioner hämtar vi automatiskt från Pensionsmyndigheten efter att din ansökan har kommit in till oss. Om du är gift eller har registrerat partnerskap och bor tillsammans slår vi ihop er sammanlagda inkomst och boendekostnad och delar på två. Är ni sambo delar vi endast på boendekostnaden.
Du behöver ange dina inkomster
För att du ska betala rätt avgift behöver du fylla i dina inkomster i den ansökan som du får hemskickad när dina insatser startar. Om du är gift eller sammanboende ska du uppge alla inkomster.
Om du inte lämnar uppgifter om dina inkomster och/eller boendekostnad kan vi inte räkna ut ditt avgiftsutrymme. Du kommer då få betala enligt maxtaxan som är 2 575 kronor.
Vi förutsätter att du söker bostadstillägg för pensionärer hos Pensionsmyndigheten för din hyra eller boendeavgift. Du som har aktivitetsersättning eller sjukersättning kan söka bostadstillägg hos Försäkringskassan.
- Pensionsmyndigheten om bostadstillägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Försäkringskassan om bostadstillägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stickprover
Ibland görs slumpmässiga stickprover i efterhand, där vi tittar om den inkomst du angett stämmer överens med de uppgifter som Skatteverket har. Om det visar sig att de uppgifter du har angett är fel kan du få betala mer i efterhand.
Avgifter för vård och omsorg som ingår i maxtaxan
Maxtaxan är på 2 575 kronor per månad. Följande vård och omsorg ingår i den avgiften:
- Hemtjänst: 383 kronor per timma.
- Trygghetstelefon: 299 kronor per månad.
- Avlösarservice över 16 timmar: 383 kronor per timma.
- Korttidsvistelse: 85 kronor per dygn.
- Hemsjukvård: 388 kronor per månad.
Avgifter på särskilt boende
- Vård och omsorg: 2 575 kronor - ingår i maxtaxan.
- Förbrukningsartiklar: 150 kronor per månad, endast medboende.
- Mat: 4 199 kronor.
- Hyra: Beroende på lägenhetens eller rummets storlek och läge.
Hyrorna i Lerums kommun sätts utifrån bruksvärdet och förhandlas varje år med hyresgästföreningen. Du betalar hyran i förskott.
Avgifter för korttidsboende eller växelboende
- Vård och omsorg: 85 kronor per dygn - ingår i maxtaxan.
- Mat: 140 kronor per dygn - ingår inte i maxtaxan.
- Boendeavgift: 87 kronor per dygn, om du har avgiftsutrymme.
Dubbla boendekostnader
Du som flyttar permanent till ett särskilt boende och fortfarande har kostnader för din hyresrätt, kan i vissa fall slippa betala den lägsta hyran under uppsägningstiden. Du kan få slippa betala den lägsta hyran i maximalt tre månader. Dock inte längre än den tid som du har dubbel hyreskostnad.
Använd e-tjänsten Ansökan om reducering av avgift på grund av dubbel hyra för att ansöka.
Du kan överklaga beslutet om din avgift
Om du är missnöjd med beslutet kan du överklaga det hos Förvaltningsrätten i Göteborg. Att överklaga betyder att någon annan än du tittar på beslutet som du anser är fel. Ett överklagande ska vara skriftligt. För att överklagandet ska kunna prövas måste det ha kommit in till kommunen inom tre veckor från den dag du fick reda på beslutet.
Du ska ange vilket beslut du överklagar, varför du anser att beslutet är fel och på vilket sätt du vill att beslutet ändras. Du ska även skicka med eventuella dokument som du anser stödjer din uppfattning. Om du vill kan du även gärna skicka med beslutet som du överklagar och eventuellt protokollsutdrag.
Uppge ditt namn, personnummer, postadress och telefonnummer. Skriv även under överklagandet och skicka med post till individnämnden i Lerums kommun. Adressen hittar du under rubriken Kontakt på den här sidan.
Kontakt
Kundcenter KomIn
Om du har frågor eller vill ha mer information om avgifter och regler för äldreomsorgen kan du kontakta Lerums kommuns kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Postadress individnämnden
Om du vill överklaga ett beslut angående avgifterna ska du skicka det med post till individnämnden.
Lerums kommun
Individnämnden
Sektor stöd och omsorg
443 80 Lerum
Senast uppdaterad: