Bistånd kallas de stöd- och hjälpinsatser som du kan få enligt socialtjänstlagen. Du kan ha rätt till bistånd i form av exempelvis stöd och hjälp i hemmet.
Vill du ha mer information och ansöka om stöd och hjälp behöver du få kontakt med en socialsekreterare. Det får du genom kundcenter KomIn. Det gäller både för yngre och äldre personer. Din ansökan kan vara antingen muntlig eller skriftlig. Ansökan är personlig och prövas enligt de lagar som finns. Som bistånd räknas exempelvis vård och omsorg eller tillgång till trygghetstelefon. Grunden för alla insatser är att de görs frivilligt och att du själv får bestämma vad du vill ansöka om.
För att avgöra om du har rätt till den insats du har ansökt om görs en utredning. Handläggaren har en personlig kontakt med dig för att ta reda på ditt behov av insatser. Antingen via besök i ditt hem eller digitalt. Beslut om insatser är oftast tidsbegränsade och kan överklagas. En handläggare utreder och beslutar om:
Om du är äldre och behöver hjälp i vardagen kan du ansöka om bistånd hos kommunen. De insatser som godkänns är de som stärker din möjlighet att leva ett självständigt liv. Äldre personer kan ha rätt till bistånd för flera olika saker. Både för försörjning och för behov som gäller ditt sätt att leva, exempelvis stöd och hjälp i hemmet eller särskilt boende.
I socialtjänstlagen regleras att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.
Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.
Beslut om hjälp med insatser är ofta tidsbegränsade. Är du inte nöjd med beslutet kan du överklaga.
Du kommer i kontakt med en socialsekreterare genom kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se