Avgifter i bygglovsprocessen
Du som söker lov och andra beslut behöver betala en avgift. Avgiften beror på vilken typ av åtgärd du gör.
Kommunen tar ut en avgift för olika lov och andra beslut. Det är kommunfullmäktige i Lerums kommun som bestämmer avgifterna och de ändras varje år. Avgifterna baseras på förvaltningens kostnad och genomsnittlig arbetstid per ärendetyp.
Bygglovstaxa
Du hittar den aktuella bygglovstaxan i den kommunala författningssamlingen.
Bra att veta om avgifter
- Avgiften påverkas om du ska bygga eller ändra något inom eller utanför detaljplanerat område.
- Avgift för bygglov och startbesked tas ut vid ett tillfälle.
- Vid avslag på din ansökan tar kommunen ut en avgift för nedlagt arbete.
- Vid avskrivning tar kommunen ut en avgift för nedlagt arbete i enlighet med tidsuppskattning för den aktuella ärendetypen.
- Vid avvisning tar kommunen ut en avgift för nedlagt arbete i enlighet med tidsuppskattning för den aktuella ärendetypen.
Kontakta bygglovsenheten om du vill veta vad det du ska bygga eller göra kostar.
Miljörabatt
Lerums kommun vill få fler att bygga energieffektivt med lägre miljö- och klimatpåverkan. Vid nybyggnation kan avgiften för bygglov och startbesked därför sänkas med 50 procent. Det krävs några saker för att få 50 procents rabatt:
- Om bioenergi tillgodoser behovet av värme och varmvatten i bostad eller lokal: Minst hälften av beräknad fastighetsel, i lokaler och flerbostadshus, eller minst hälften av beräknad hushållsel, i en- och tvåbostadshus, ska teoretiskt kunna tillgodoses med egen förnybar el producerad inom egna fastigheten. Fjärrvärme baserad på nära 100 procent biobränsle ses som bioenergi.
- Om huset har eluppvärmning, exempelvis en värmepump som får energi från solceller eller solfångare. Det gäller minst 1 kilowatt per 100 kvadratmeter bruttoarea, dock minst 3 kilowatt.
Om det du tänkt bygga stämmer överens med kraven för att få en halverad avgift för bygglovet kan du få den ytterligare 10 procent reducerad:
- minst hälften av byggnationens takyta ska täckas med sedumväxter eller annan typ av växtlighet.
- om det är ett beställarkrav att bygget uppnår högsta klass i ett tredjepartscertifierat system för miljömärkning, exempelvis Miljöbyggnad eller Breeam. Eller om kriterierna uppnås för att klara märkningen i ett tredjepartscertifierat system för miljömärkning, exempelvis Svanen eller passivhus enligt den definition som gäller vid ansökningstillfället.
För att du ska få sänkt avgift behöver du ha fått energi- och klimatrådgivning genom Lerums kommun i samband med ansökan om bygglov.
På ritningar som visar tak och fasad behöver det framgå var ytorna där solenergi och sedum ska placeras. Sedum innebär ett tunt lager med blommande växter på taket. Vi behöver också få in energiberäkningen innan vi tar beslut om bygglov. Det innebär att vi behöver få in den tidigare än normalt. Det samma gäller om huset ska miljömärkas. Anledningen är att det är i samband med bygglovsbeslutet som vi bestämmer avgiften.
Om du behöver söka bygglov för solceller på ett befintligt hus tar Lerums kommun ingen bygglovsavgift för det.
Kontakta bygglovsenheten
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: