Korttidsboende och växelboende
Korttidsboende är ett stöd för äldre i sitt vanliga boende. Det är ett komplement till hemtjänst eller hemsjukvård, exempelvis efter en sjukhusvistelse. Växelboende innebär att en person växelvis bor i ordinarie boende och på korttidsboende.
Syftet med biståndet
Biståndet syftar till att avlasta anhöriga och att du ska få dina behov av vård, omsorg och tillsyn uppfyllda. Korttidsboende kan beviljas vid exempelvis de här situationerna:
- om du inte kan bo i din ordinarie bostad med utökat bistånd eller med rehabiliteringsinsatser
- om anhörigvårdare är sjuk eller av andra skäl behöver avlösning
- i väntan på ett permanent särskilt boende och där möjlighet saknas att bo kvar i ordinarie boende med hemtjänst.
Växelboende kan beviljas om du har ett omfattande behov av vård och omsorg där anhöriga behöver regelbunden avlastning.
Bedömning
Vid bedömning av korttidsboende utreder socialsekreterare genom att ställa frågor om ditt omsorgsbehov och hemsituation. Oftast beviljas inte korttidsboende på grund av bostadsproblematik. Bostadsproblematik kan exempelvis vara bristande tillgänglighet eller för rehabiliterande åtgärder. Det beror på att de kan ges på samma sätt i den ordinarie bostaden som på korttidsboende.
För att beviljas korttidsboende ska du ha ett omfattande omsorgsbehov dygnet runt som inte bedöms kunna tillgodoses i hemmet via hemtjänstinsatser.
Om du beviljas korttidsboende
Om du beviljas korttidsboende och det är fullt på kommunens korttidsboenden kan du få en plats utanför kommunen. Om du tackar nej till en plats utanför kommunen upphör ditt beslut om korttidsboende. Då behöver du snarast återgå till din ordinarie bostad och ansöka om hjälp i hemmet.
Mer information
Senast uppdaterad: