Ekebacken är ett gruppboende för dig med demensdiagnos. Boendet ligger i ett lugnt och rofyllt villaområde med närhet till sjön Sävelången i Floda.
Ekebackens äldreboende.
På Ekebacken finns 20 lägenheter fördelade på två plan. På varje våning finns det gemensamma utrymmen, uteplatser och balkonger. I varje lägenhet finns:
Ett basutbud till TV ingår. Du kan ha ett eget telefonabonnemang om du vill. Om du vill ha fler TV-kanaler eller egen internetuppkoppling är du själv ansvarig för att ordna det.
Det finns trygghetslarm installerat som täcker alla utrymmen inomhus på boendet.
I närheten av Ekebackens äldreboende ligger Sävegården. Där finns det en samlingssal för sociala aktiviteter och umgänge och ett kök där alla måltider lagas. Det finns även en trädgård med plast för promenader och sittplatser i både sol och skugga.
På Ekebacken arbetar både undersköterskor och vårdbiträden. De är tillgängliga dygnet runt. En sjuksköterska arbetar på Ekebacken dagtid måndag till fredag. På kvällar och helger finns ett mobilt sjukskötersketeam tillgängliga. Det finns även en läkare från Närhälsan i Floda knuten till Ekebackens boende. Läkaren är tillgänglig varje vecka. Fysioterapeut och arbetsterapeut finns på plats på tisdagar och efter behov.
Verksamheten har en enhetschef som har det övergripande ansvaret och en enhetssamordnare som sköter personaladministration och schemaläggning. Ett tätt samarbete görs med det närliggande äldreboendet Nya Sävegården.
Vi arbetar hälsofrämjande och med personcentrerad omvårdnad för att skapa livsglädje och en meningsfull vardag för dig. Vi samarbetar med legitimerad personal inom ramen för beteendemässiga och psykiska symptom vid demens, BPSD. Allt för ökad trygghet, självständighet och ett gott bemötande.
Vi arbetar med kontaktmannaskap och varje boende har en kontaktperson. Syftet med kontaktmannaskapet är bland annat att med stor respekt för din integritet och ditt självbestämmande öka möjligheterna till ett förtroendefullt förhållande mellan dig, dina närstående och personalen. Kontaktpersonen gör en genomförandeplan tillsammans med dig och dina närstående.
Vi ser måltiderna som höjdpunkter med god samvaro och vi brukar duka efter årstid. Vi serverar:
Vid högtider serveras trerätters middag. Vi erbjuder brunch och finlunch i samlingssalen några gånger per halvår, temaveckor med exempelvis mat från olika världsdelar och bakverk.
Vid boenderådet har våra hyresgäster möjlighet att påverka vårt utbud av aktiviteter och komma med synpunkter som vi gör vårt bästa för att ta vara på.
Aktiviteter anordnas varje dag efter de boendes önskemål. Vi förespråkar att vara utomhus varje dag, året runt. Vi promenerar, lyssnar på musik, samtalar och använder Joyvest för ökad rörelseförmåga och dans. På onsdagar får vi besök från kyrkan som håller gudstjänst i mindre format för de som önskar. I Nya Sävegårdens samlingssal spelar vi bingo och där erbjuds ofta musikunderhållning som brukar vara mycket uppskattad. Där finns också ett interaktivt spel som lockar till rörelse och fascination. Spelet heter Tovertafel och underlättar samvaro med andra för dig med kognitiv svikt.
Lägenhet beviljas av kommunens biståndshandläggare. Det är cirka 15 minuters promenad till tåg och buss. Flexlinjen har hållplats utanför Ekebackens huvudentré. Goda parkeringsmöjligheter finns.
Ekebacken våning 1
Telefon: 0302–52 24 64
Ekebacken våning 2
Telefon: 0302–52 24 65
Enhetschef
Telefon: 0302-52 24 60
E-post: maltidsservice@lerum.se
Måltidsservice är en organisation i kommunens regi som servar Lerums kommunala skolor, förskolor och äldreboende med mat.
Det finns totalt 60 offentliga kök i Lerums kommun fördelade inom förskola, skola och äldreomsorg. Här arbetar 140 tillsvidareanställda kockar och måltidsbiträden – varav en verksamhetschef, fyra enhetschefer, en kostekonom, en dietist och två enhetssamordnare.
Maten är viktig för hälsan och ska innehålla nödvändiga näringsämnen enligt de normer som statens livsmedelsverk och Socialstyrelsen rekommenderar för målgruppen som kommunen planerar mat för.
I våra kök lagas all mat på plats så långt det är möjligt från grunden av våra kockar. Varje dag serveras frukost, lunch och kvällsmat. Varje dag serveras också en dessert till lunch. Menyn planeras efter en gemensam och årstidsanpassad meny som bygger på traditionell husmanskost. Måltiderna serveras på plats på avdelningarna men också i den gemensamma restaurangen där det finns.
På varje äldreboende finns det kostombudsträffar där man diskuterar vad som är bra och vad som kan göras på annat sätt. På så vis finns möjlighet att framföra åsikter om maten. Det finns en menygrupp inom måltidsservice för hela äldreomsorgen som fastställer menyn för äldreomsorgen.
Under högtiderna försöker vi att uppmärksamma och lyfta dessa genom maten. Traditionsenlig jul- påsk- och midsommarmat serveras. Likaså gäller uppmärksammade dagar som exempelvis äldreomsorgens dag, måltidens dag och Gustav Adolfsdagen.
Varje dag tillagas sammanlagt cirka 8740 luncher i våra kök. Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologisk mat i förskola, skola och äldreboende. 2014 var ekologisk mat 29,6 procent. 2015 hamnade vi på 39,7 procent och 2016 en ökning till 39,8 procent. Från 2014 har inköpen av ekologisk mat ökat med 10,2 procentenheter.
Inom måltidsservice arbetar vi med att använda så långt det är möjligt ekologisk mat, minska köttkonsumtionen, öka andelen svenskt kött, laga klimatsmart mat och säsongsanpassar våra menyer. Som klimatsmart mat räknas exempelvis vegetariskt och mindre konsumption av ris och rött kött.
Har du behov av anpassad kost måste du ha ett intyg från sjuksköterska. Vi anpassar maten så att du som har en allergi eller sjukdom får mat som är tillagad efter dina behov. Vid sjukdom eller dålig aptit kan man behöva extra energi och protein. Det finns då möjlighet att få berikad kost. De som har tugg- och sväljsvårigheter kan få konsistensanpassad mat. Det finns här möjlighet att få det delat, paté, timbal, gelé till att få allt i flytande form. Har du frågor eller synpunkter kontakta oss gärna via e-post.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se