Höjdenhemmets äldreboende ligger i ett lugnt grönområde. Boendet har nära till Lerums centrum och kommunala kommunikationsmedel.
Höjdens äldreboende.
Höjdenhemmet består av fem enheter med totalt 54 lägenheter. Det finns gott om parkeringsplatser utanför boendet.
Regnbågen, Rosengången och Solgången har totalt 38 lägenheter varav nio är tvårumslägenheter.
Carl Larsson och Grönkulla är gruppboenden för personer med demens. Var och en av dem har åtta enrumslägenheter.
På varje enhet finns gemensamhetsutrymmen och fina uteplatser. Vissa lägenheter har även egen uteplats eller balkong.
På boendet finns ett kök med matsal, en frisörsalong och tillgång till fotvård. Det finns även samlingssalar för både små och stora sociala aktiviteter. Det finns även en mindre kiosk i huset där det går att köpa hygienartiklar och godis.
Lerum centrum ligger cirka 1,5 kilometer från Höjdenhemmet. Det finns även möjlighet att boka och åka flexlinjen som stannar utanför entrén.
Det anordnas flera olika aktiviteter på Höjdenhemmets äldreboende. Vanliga aktiviteter är:
Varannan vecka hålls det även gudstjänst på äldreboendet.
På varje enhet på boendet så arbetar både undersköterskor och vårdbiträden. Det arbetar två sjuksköterskor på Höjdenhemmet dagtid måndag till fredag. Övriga tider finns det en joursköterska tillgänglig.
På boendet finns det två enhetschefer och två enhetssamordnare som har det övergripande ansvaret. Höjdenhemmet har även en vaktmästare.
Omsorgen för varje person har sin grund i deras egna behov av hjälp och stöd i det dagliga livet. Vi arbetar med kontaktmannaskap och varje boende har en kontaktperson. Syftet är att visa stor respekt för den boendes integritet och självbestämmande. Målet är att få ett förtroendefullt förhållande mellan den boende, anhöriga och personalen.
Plats i särskilt boende beviljas av kommunens biståndshandläggare.
Enhetschef Demens
Telefon: 0302-52 20 77
Enhetschef Somatik
Telefon: 0302-52 23 74
Samordnare
Telefon: 0302-52 15 63
Samordnare
Telefon: 0302-52 23 99
Arbetsterapeut
Telefon: 0302-52 24 78
Fysioterapeut
Telefon: 0302-52 24 34
Sjuksköterska
Telefon 1: 0302-52 23 89
Telefon 2: 0302-52 22 27
Carl Larsson
Telefon: 0302-52 23 37
Grönkulla
Telefon: 0302-52 23 38
Regnbågen
Telefon: 0302-52 23 36
Rosengången
Telefon: 0302-52 23 34
Solgången
Telefon: 0302-52 23 58
Skogshöjden 3
443 36 Lerum
E-post: maltidsservice@lerum.se
Måltidsservice är en organisation i kommunens regi som servar Lerums kommunala skolor, förskolor och äldreboende med mat.
Det finns totalt 60 offentliga kök i Lerums kommun fördelade inom förskola, skola och äldreomsorg. Här arbetar 140 tillsvidareanställda kockar och måltidsbiträden – varav en verksamhetschef, fyra enhetschefer, en kostekonom, en dietist och två enhetssamordnare.
Maten är viktig för hälsan och ska innehålla nödvändiga näringsämnen enligt de normer som statens livsmedelsverk och Socialstyrelsen rekommenderar för målgruppen som kommunen planerar mat för.
I våra kök lagas all mat på plats så långt det är möjligt från grunden av våra kockar. Varje dag serveras frukost, lunch och kvällsmat. Varje dag serveras också en dessert till lunch. Menyn planeras efter en gemensam och årstidsanpassad meny som bygger på traditionell husmanskost. Måltiderna serveras på plats på avdelningarna men också i den gemensamma restaurangen där det finns.
På varje äldreboende finns det kostombudsträffar där man diskuterar vad som är bra och vad som kan göras på annat sätt. På så vis finns möjlighet att framföra åsikter om maten. Det finns en menygrupp inom måltidsservice för hela äldreomsorgen som fastställer menyn för äldreomsorgen.
Under högtiderna försöker vi att uppmärksamma och lyfta de genom maten. Traditionsenlig jul- påsk- och midsommarmat serveras. Likaså gäller uppmärksammade dagar som exempelvis äldreomsorgens dag, måltidens dag och Gustav Adolfsdagen.
Varje dag tillagas sammanlagt cirka 8740 luncher i våra kök. Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologisk mat i förskola, skola och äldreboende. 2014 var ekologisk mat 29,6 procent. 2015 hamnade vi på 39,7 procent och 2016 en ökning till 39,8 procent. Från 2014 har inköpen av ekologisk mat ökats med 10,2 procentenheter.
Inom måltidsservice arbetar vi med att använda så långt det är möjligt ekologisk mat, minska köttkonsumtionen, öka andelen svenskt kött, laga klimatsmart mat och säsongsanpassar våra menyer. Som klimatsmart mat räknas exempelvis vegetariskt och mindre konsumption av ris och rött kött.
Har du behov av anpassad kost måste du ha ett intyg från sjuksköterska. Vi anpassar maten så att du som har en allergi eller sjukdom får mat som är tillagad efter dina behov. Vid sjukdom eller dålig aptit kan man behöva extra energi och protein. Det finns då möjlighet att få berikad kost. De som har tugg- och sväljsvårigheter kan få konsistensanpassad mat. Det finns här möjlighet att få det delat, paté, timbal, gelé till att få allt i flytande form. Har du frågor eller synpunkter kontakta oss gärna via e-post.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se