Människors hälsa beror till stor del på kvaliteten på den luft vi andas. Därför är det viktigt att luften inomhus inte innehåller skadliga eller irriterade ämnen som kan orsaka sjukdomar eller besvär.
Syftet med ventilationen är att få bort fukt, mögel, damm, kvalster, radon och liknande. Ventilationen ska också dra in frisk luft utifrån. En bra ventilation är viktigt. Om ventilationen är dålig finns en risk att människor som vistas i lokalen blir sjuka eller får hälsoproblem. Ventilationen ska vara lagom, annars kan det upplevas som drag och leda till onödigt hög energianvändning.
Vädring är ett viktigt komplement till ventilationen. Vädra gärna en stund varje dag. Vädra snabbt och effektivt. Det räcker att hålla ett fönster öppet i 1–5 minuter. Längre tid bidrar till att inomhusluften kyls ner.
Det finns i princip tre olika huvudtyper av system för ventilation i småhus:
I moderna småhus är fläktsystemen ibland kombinerade med olika typer av värmeåtervinning. Oavsett typ av ventilation bör luften i ett rum bytas helt på två timmar. I kök och badrum ska luften bytas ungefär en gång per timme.
Ofta sköts ventilationssystem inte tillräckligt och luften i ett rum blir inte godkänd. Därför finns det regler om obligatorisk funktionskontroll, OVK, av ventilationssystem. Daghem, skolor, vårdlokaler, flerbostadshus, kontor och affärer ingår i kontrollen. Vid nybyggnad ska en besiktning göras innan ventilationssystemet används för första gången. OVK protokoll ska skickas till bygglovsenheten.
Ska du skicka OVK-protokoll eller har andra ärenden som rör ventilation kan du kontakta bygglovsenheten.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se