Säkert i hemmet
Här får du råd och information om hur du kan förebygga olyckor i hemmet. Du kan även läsa om vad du ska göra om det inträffar en olycka.
Brandskydd
Det finns flera olika anledningar till att det kan börja brinna i ett hem. För att minska risken för allvarliga olyckor behöver ditt hem ha minst en brandvarnare. Du behöver kontrollera batterierna minst en gång per år, innan första advent är ett bra tillfälle. Brandvarnare behöver framförallt sitta utanför sovrummen. Det för att du ska upptäcka en brand även på natten när du sover.
Om det börjar brinna och rummet fylls med rök ska du hålla dig så nära golvet som möjligt. Då hamnar du under röken där det finns mest syre kvar.
Några av de vanligaste anledningarna till bränder i hemmet är att det börjar brinna i en gryta eller i en tv.
Brand i gryta
Om det börjar brinna i en gryta ska du flytta kastrullen från plattan. Kväv sedan elden genom att lägga på ett lock. Om det är margarin, olja eller annat fett som brinner ska du inte använda vatten för att släcka.
Brand i tv
Om det börjar brinna i en tv ska du dra ur kontakten. Därefter ska du försöka få ut tvn hur bostaden. Om du inte kan släcka elden själv kan du stänga inne branden genom att stänga dörren till rummet. Ring sen till räddningstjänsten på telefonnummer 112.
Vattenfel
Ibland blir det vattenfel och vattnet slutar att fungera. Då kan du få information om det via driftstörningar på kommunens webbplats. Där kan du även få veta orsaken till störningen och vad du ska göra. Du kan även ringa till kommunens kundcenter KomIn för mer information.
Ordna eget dricksvatten
Om det är ett längre vattenfel kan du ordna vatten på egen hand. Du kan ta vatten från sjöar, bäckar eller brunnar som du vet är säkra från giftiga utsläpp. Innan du dricker vattnet behöver du rena det. Det gör du genom att koka vattnet utan lock i minst fem minuter. Då silas små partiklar i vattnet bort. Du kan även köpa och använda vattenreningstabletter från apoteket.
Vattenprov
Elavbrott
För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om din familj skulle bli isolerad på grund av smitta, hårt väder, långt elavbrott eller någon annan kris behöver ni också ta hand om varandra extra väl.
Krisberedskap
Senast uppdaterad: