Samverkan
För att kommunen ska ha ett bra förebyggande arbete mot brott och droger är det viktigt med samarbete. Kommunen samarbetar både med kommunens egna verksamheter och andra aktörer.
Överenskommelse om samverkan
Lerums kommuns mål är att öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunen. Som en del i det har kommunen en överenskommelse med Polismyndigheten i Västra Götaland och polisområde Älvsborg, som skapades 2010. Några prioriterade områden i avtalet är:
- minskat användande av alkohol och andra droger bland ungdomar
- ökad trygghet
- minskad brottslighet.
Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid
Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid, förkortat SSPF, är ett fast forum för utbyte av information. SSPF är till för socialtjänst, skola, polis och fält- och fritidsverksamhet. Vid behov kan även andra aktörer kopplas in. Under informationsutbytet ligger fokus på barn och ungdomar i riskzon. Syftet är att kunna agera snabbare och mer enhetligt. Insatser kan göras på grupp-, trend- och individnivå.
Samarbete mot dopning
Lerums kommun har tillsammans med flera träningsanläggningar och polisen ett förebyggande arbete mot dopning, så kallat 100 procent ren hårdträning. Syftet med samarbetet är att minska användningen och tillgången av dopning. Det gäller både på träningsanläggningar och i samhället i stort. Samarbetet i Lerum är en del av det nationella dopningsförebyggande nätverket Prevention av dopning i Sverige, PRODIS.
Det finns ett antal träningsanläggningar som är med i samarbetet. De arbetar aktivt för att säkerställa en dopningsfri träningsmiljö. Anläggningarna som deltar i samarbetet med kommunen är:
- Actic
- Friskis och Svettis Lerum
- Endorfin
- Life Health and Fitness i Lerum
- Portens gym Floda.
Grannsamverkan
Samarbeten mellan grannar och lokal polis är en metod för att minska det som kallas för vardagsbrottslighet. Till vardagsbrottslighet räknas exempelvis skadegörelse och inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen. Grannsamverkan har även betydelse för tryggheten i området. Vetskapen om att det finns grannar som bryr sig ökar känslan av trygghet.
Nyfikenhet och engagemang
Tanken med grannsamverkan är enkel. Genom nyfikenhet och engagemang bryts den anonymitet som ofta finns för inbrott, stölder och skadegörelse. Grannars samverkan blir ett larmsystem med effektivt skydd. Grannarna reagerar på det okända, vilket kan vara ett brott eller förberedelser till ett brott. Det hjälper dig bli medveten om hur brottslighet ser ut och vad du kan göra för att förebygga den.
Grannsamverkan som studiecirkel
Grannsamverkan fungerar i alla sorters bostadsområden. Det gäller för villa- och radhusområden, flerfamiljshus och fritidshusområden.
Lerums kommun och polisen har ett samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Det gör att introduktionen till grannsamverkan kan hållas som en studiecirkel. Studiecirkeln bygger på utbildningsmaterial från organisationen Samverkan mot brott.
Om du är intresserad av att starta grannsamverkan i ditt bostadsområde kan du kontakta Studieförbundet vuxenskolan.
Kontakta Studieförbundet vuxenskolan
Bor du i Lerums kommun och vill starta grannsamverkan i ditt bostadsområde? Då kan du kontakta Studieförbundet vuxenskolan.
Telefon: 0302-158 158
E-post: lerum@sv.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se