Förebygga brott
Det finns flera saker som du kan tänka på för att förebygga brott. Här hittar du information om vad du kan göra för att förebygga brott.
För dig som bilägare
Polisen skiljer i sin statistik på:
- bilstöld
- försök till bilstöld
- stöld ur och från motordrivet fordon.
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, i Lerums kommun håller koll på den aktuella brottsstatistiken. Tillsammans med polisen försöker BRÅ hitta lösningar på hur de ska kunna förhindra bilstölder.
Under hösten 2003 startade BRÅ projektet Minska bilbrott i samarbete med Rikspolisstyrelsen, RPS. Syftet med projektet är att sprida information och öka kunskapen om bilstölder och risken för att bli utsatt.
Det görs fler bilbrott under sommaren än under andra delar av året.
Några tips till dig
- Ha alltid uppsikt över din bilnyckel. Lämna den inte i jackfickan eller liggandes framme. Tänk på extrabilnyckeln som en värdehandling som du tar med dig eller låser in i ett bankfack under semestern.
- Töm bilen själv. Solglasögon, mynt eller cigaretter kan räcka för att få inbrott. Måste du lämna någonting i bilen så se till att ställa den på en bevakad parkeringsplats.
- Om du har en bil som är tillverkad innan 1998 och saknar elektroniskt stöldskydd kan du köpa en rattkrycka. Köp en rattkrycka av godkänd modell så låser den fast ratten och skyddar mot brott.
Anmäl alltid brott
Anmäl alltid alla brott. Det gäller även om du inte tror att brottet kommer att klaras upp. Det gäller även för skadegörelse som klotter, krossade fönsterrutor och liknande. Syftet med anmälningarna är:
1. Bli en brottsförebyggare
Om det inte kommer in någon anmälan så har det officiellt inte gjorts något brott. För att polisen ska veta var och hur brotten begås behöver de ha dina anmälningar. Polisen kan då arbeta för att motverka liknande brott. Dessutom får andra verksamheter i kommunen möjlighet att arbeta mot problemen. Det gäller verksamheter som exempelvis Brottsförebyggande rådet i Lerum och kommunens förvaltningar som socialtjänsten.
2. Se till att brott klaras upp
Ibland klaras brott upp långt efter att de anmälts. Det kan exempelvis bero på att polisen gör en husrannsakan på grund av misstanke om ett annat brott. Då kan polisen hitta stöldgods som inte har med det aktuella brottet att göra. Om polisen inte har fått in någon anmälan om bilstöld behöver de lämna tillbaka den stulna bilstereon till tjuven. Tjuven blir då laglig ägare av stöldgodset.
Det händer även att klotter klaras upp långt i efterhand. Det eftersom polisen ser mönster och känner igen klottrarnas signaturer, så kallade tags.
Brott ska anmälas till polisen i det län där brottet har gjorts. När du anmäler ett brott är det alltid viktigt att lämna så utförliga uppgifter som möjligt. När det gäller exempelvis stöld kan du visa upp en bild på föremålet, uppge tillverkningsnummer eller annat som gör att det stulna lätt kan identifieras. Du kan låna en stöldskyddsmärkningspenna på din lokala polisstation.
Allvarliga brott
Vid allvarliga brott, exempelvis alla slags våldsbrott, ska du alltid besöka en polisstation för att göra din anmälan. Det gäller även om du har fått skador på din bil.
Vid andra sorters brott, som exempelvis klotter, stölder och skadegörelse på annat än en bil, kan du göra din anmälan utan att besöka polisstationen.
För att komma i kontakt med polisen kan du ringa telefonnummer 114 14.
Mer information
Senast uppdaterad: