Hållbart resande
Att se över sina resvanor är en god investering. Personer som cyklar och går mår bättre, slipper avgifter för parkering och släpper inte ut avgaser. Dessutom är det ekonomiskt.
Om utvecklingen fortsätter som den gör idag så kommer biltrafiken i Sverige att öka. Den förväntas öka med ungefär två procent per år de kommande fem åren. Ökningen av biltrafik skapar mer utsläppt, buller, olyckor och trängsel. Det är även ett möjligt problem för folkhälsan, om fler väljer att ta bilen istället för att gå eller cykla. Därför är det viktigt att få till ett nytänkande vad gäller resande.
Vad är hållbart resande?
Hållbart resande är resande som är bra både för ekonomi, hälsa, miljö och utvecklingen i samhället. Att arbeta med hållbart resande handlar om att påverka människors attityder och beteenden. Målet är att påverka resandet innan resan ens börjat.
En stor andel av de bilresor som görs är pendlingsresor till och från arbete och andra kortare resor mellan 0-5 kilometer. Det är även vanligt med resor i arbetet. En stor del av bilresorna skulle kunna ersättas med gång, cykel eller kollektivtrafik.
Hållbart resande handlar inte om förbud eller regler. Det handlar om att inspirera och uppmuntra till olika sätt att resa utan att ta bilen.
Hållbart resande i Lerums kommun
Lerums kommun arbetar aktivt med att minska resandet påverkan på miljön. Både inom de egna verksamheterna som hos allmänheten. Som en del av det arbetet pågår flera projekt för att försöka göra allas resande mer smidigt.
Sedan november 2008 finns det en policy för tjänsteresor i kommunen. Syftet är att minska kommunens klimatpåverkan genom att i första hand:
- gå och cykla vid kortare resor
- ta tåg och buss vid längre resor
- använda kommunala miljöbilar och samåka
- klimatkompensera flyg
- pröva andra alternativ innan resa, exempelvis möten på distans.
Bilpool och samåkning
Vad är en bilpool?
Bilpool betyder att flera personer gemensamt använder sig av ett antal bilar. Då behöver varje person bara betala för bilen när de använder den. En bilpool kan fungera på flera olika sätt. Det kan vara som ett kooperativ där alla som använder bilarna hjälps åt att sköta dem. Det kan också köpas in som en tjänst av ett företag. I de fall där det köps in av ett företag är det vanligt med system där bilen bokas via internet.
Bilpool.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samåkning
Om du inte har möjlighet att vara med i någon bilpool kan samåkning vara ett bra alternativ. Kolla på jobbet om det är fler som kör samma väg som du varje dag. Åker ni tillsammans kan ni effektivt spara både pengar och miljö. Det finns också flera samåkningstjänster på internet och sociala medier. Du kan erbjuda andra att samåka med dig eller leta efter andra att samåka med.
Kommunens trafikstrategi
I juni 2022 antogs kommunens trafikstrategi. Syftet med trafikstrategin är att se till att invånare och näringsliv har tillgång till varor, tjänster, målpunkter och service med så små negativa effekter och så stora positiva effekter som möjligt.
Trafikstrategin finns i den kommunala författningssamlingen under rubriken Trafik och vägar.
Sparsam körning
Sparsam körning, även kallat Eco Driving, är ett enkelt sätt att köra mer miljövänligt. Det är en mjukare körstil där du tänker på accelerationsteknik, motorbroms och att växla upp snabbt till en hög växel.
De som går kurser i sparsam körning brukar minska sin förbrukning av bränsle med cirka 10-15 procent. Det innebär att du kan slippa var tionde tankning. Desto tyngre bil du har, desto större effekter får du av att köra sparsamt.
Tips för att köra sparsamt
- Kör med framförhållning för att undvika stopp.
- Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt.
- Gasa jämnt och håll hastighetsgränserna.
- Motorbromsa.
- Kör inte på tomgång.
- Rulla i medlut, gasa jämnt i motlut.
- Använd motorvärmare.
- Serva bilen regelbundet.
- Ta bort takbox och annat som ökar bilens rullmotstånd.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: