Asylsökande och nyanlända
Personer som kommer till Sverige och söker asyl är asylsökande så länge de väntar på att få ett beslut om sitt uppehållstillstånd. När den asylsökande har beviljats uppehållstillstånd så räknas hen som nyanländ under de två första åren i Sverige.
Asylsökande
Det finns många olika orsaker till varför personer söker uppehållstillstånd i Sverige. En anledning kan vara att söka skydd från förföljelse eller annan grym eller omänsklig behandling. Det kan också vara att söka skydd från krig och konflikt. Det kallas att vara asylsökande.
Asylsökande kan bo på ett anläggningsboende eller i en privat bostad. Asylsökande har rätt att ansöka om dagersättning från Migrationsverket, om personen inte kan försörja sig på annat sätt. Asylsökande barn har samma rättigheter som alla andra barn i Sverige. Det innebär att de har rätt att gå i skolan och få tillgång till kostnadsfri sjukvård och tandvård.
Anläggningsboende
En nyanländ som bor på anläggningsboende, ABO, när hen får sitt uppehållstillstånd blir hänvisad till en nnan kommun. Den nyanlände erbjuds att delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram under de första två åren i Sverige. Det är en insats som syftar till att etablera personen i samhället och på den svenska arbetsmarknaden.
Egenbosatta
En del flyktingar väljer att inte få anvisning ut till en kommun för bosättning utan bosätter sig på egen hand. Flyktingarna brukar kallas för egenbosatta, EBO. Personer har rätt till samma insatser och hjälp från kommun som ABO-flyktingar, men de kan inte få hjälp med en bostad enligt bosättningslagen.
Kvotflykting
En annan grupp av nyanlända är så kallade kvotflyktingar. Varje år tar Sverige emot ett bestämt antal personer som varit i olika flyktingläger i världen. FNs flyktingorgan United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR, väljer särskilt utsatta personer som sedan blir hänvisade till ett land och en kommun.
När personen kommer till Sverige har hen ett färdigt uppehållstillstånd. För att få ett fullständigt personnummer behöver hen folkbokföras. Det kan ibland ta lång tid, då det kräver mycket administration. Det tar olika lång tid för myndigheter att handlägga ett ärende. Det kan göra att det ofta dröjer. En kvotflykting har dock samma rättigheter som alla andra med uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller oavsett om hen har fått ett fullständigt personnummer eller inte.
Flykting enligt massflyktsdirektivet
Flyktingar som kommit till Lerum från Ukraina har andra förutsättningar än de övriga flyktingar som kommunen tar emot. En person som erhåller uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har samma rättigheter och möjligheter som en asylsökande, undantaget att de har möjlighet att få en boendeplats anvisad till en kommun.
Familjeåterförening
En del personer som bosatt sig i Sverige har fortfarande kvar sin familj på en annan plats i världen. Personen kan då ansöka om att få bosätta sig tillsammans i Sverige. Det kallas för Familjeåterförening eller att en får uppehållstillstånd på anknytning. Det inkluderar:
- föräldrar till barn under 18 år med uppehållstillstånd i Sverige
- barn under 18 år till förälder med uppehållstillstånd i Sverige
- make eller maka till person med uppehållstillstånd i Sverige.
Mer information
Senast uppdaterad: